09/05/2019

Земен – неземен – Риш, Силни връх и рафтинг в Земенския пролом

Май месец е, реките са пълноводни и е време да излезем на младо зелено пътешествие. В рамките на два дни ще обиколим част от Конявска и Земенска планина, ще се движим през пресъхнало корито с интересни варовикови образувания и като за един приятен завършек на двудневния преход ще се спуснем по река Струма с рафтинг лодки до крайната цел.

Дати за провеждане: 31.05.-02.06.2019 г.
Краен срок за записване: 24.05.2019 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0 (петък): На път. Среща на паркинга пред стадион “Васил Левски” в 17:00 ч. Тръгваме от София със собствен транспорт в посока град Кюстендил. Стигаме село Раждавица, където се настаняваме за нощувка в къща за гости.

Ден 1 (събота): Оставяме колите в селото, прехвърляме основния багаж в съпътстващия ни превоз и с леки раници се отправяме към долината на река Шегава. Движим се по пресъхналото корито, докато стигнем началната точка на изкачването към първенеца на Риша планина – връх Риш. От върха поемаме на север по панорамно било, след което започва слизане на запад. Трябва да се спуснем отново до Струма. След дълго слизане пресичаме реката по мост и тръгваме по пътечка към водопад Полска Скакавица, където правим почивка преди финалната точка за деня – село Полска Скакавица.
Общо за деня 24км +1100м/-1000м

Ден 2 (неделя): След закуска стягаме багажите и се отправяме към билото на Земенска планина. Минаваме през малки махали и гори с гледка към Кюстендилското поле и Рила, докато стигнем откритата част на главното било при връх Иванов камък (1208 м). Оттук до първенеца на Земенска планина – Силни връх(1245 м) се движим по равното било с гледка към околните планини на Краището. От Силни връх започва слизането към град Земен, където ще ни чака превоза към Раждавица – рафтинг лодките. Ще преминем Земенски пролом по вода и ще се радваме на гледките към скалните игли, завоите на реката и надвисналите клони над водата. Реката ще ни изведе в изходна позиция при колите в с.Раждавица. Отпътуване.
Общо за деня: 20 км пешеходен преход, 2 ч. рафтинг +730м/-810м

Такса за участие: 175 лв

Условия за участие

Настаняване: В къща за гости с. Раждавица и с. Полска Скакавица

Транспорт: Пътуваме със собствен транспорт.

Таксата включва: 2 нощувки в къщи за гости, водач по маршрута, транспорт на основния багаж, рафтинг екипировка, застраховка.

Таксата НЕ включва: Транспорт, храна, разходи от личен характер.

Екипировка: Дрехи и обувки за лятна планина, слънцезащитни крем, шапка и очила, леки сандали (тип крокс), щеки, раница до 30л.

Натовареност: Преходи с продължителност до 6-8ч

Записване и въпроси можете да отправяте на bikearea@gmail.com
Водач: Мартин Георгиев

ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

Изберете програма от падащото меню:

месояденвегетарианец

ДРУГИ ПРОГРАМИ