01/01/2021

Дива зима на Беглика

В края на февруари, в най-красивата зима на Родопите, Ви каним за два дни да се докоснете до смълчаната магия на беглишката гора заедно с нашия приятел-пътешественик Филип Лхамсурен. Ще бродим сред дивните заснежени гори, ще чуем тишината… В блажено уморената вечер ще съпреживеем едно пътешествие на границата на човешките възможности от другия край на света с прожекция на документалния филм „Прегръдката на Амазония“. Топлината и уюта на Чатъма ще прегърнат тази близка среща с предизвикателствата и техните различни образи с разказите от първо лице на един човек-приключение.
В програмата са предвидени ежедневни разходки със средна продължителност и свободно време за съзерцание на красивата природа на местността Беглика и околностите на едноименния язовир.

Ниво на трудност: средно с преходи между 3 и 5 часа в зимни условия.

ПРОГРАМАТА В ДЕТАЙЛИ

Ден 1. (25.02). Пътуваме до язовирната стена на яз. “Голям Беглик” в обедните часове. Преход с пълни раници през вековна смърчова гора или по леда на замръзналото езеро до горски център „Чатъма“, където се настаняваме. Разстоянието пеш е около 8 км по заснежени горски пътища и пътеки или около 4 км по замръзналия язовир. Опознаваме мястото и вечеряме с вкусна домашна храна от кухнята на Чатъма. Ще научим повече за района, за мястото на което се намираме и как една идея живее хиляди животи в сърцата на хората.

Ден 2. (26.02). Разходка в околностите на „Чатъма“. Отправяме се на една приятна и красива горска разходка до местностите Ралев гьол и Горанов чарк. Маршрутът ще ни преведе през смълчаните пътеки с надвиснали смърчове, по стъпките на горските животни и обратно към пътищата на хората. В късния следобед с чаша вино край огъня ще седнем да гледаме документалния филм „Прегръдката на Амазония“ на Филип Лхамсурен, който на място ще ни разкаже истории от амазонското пътешествие.

Ден 3. (27.02). В този ден тръгваме на севроизток към защитена местност “Самодивска поляна”, откъдето ще изкачим връх Телеграфа 1767 м, от който ще надникнем през вечнозелените гори към замръзналия в средата на язовира голям остров. Следва предизвикателно спускане без пътеки през зимната гора до язовирната стена на Беглика, откъдето ще отпътуваме.

УСЛОВИЯ

Настаняване: условията са тип “хижа” – разпределение на гостите в стаи с единични и/или двойни легла. Помещенията се отопляват с печки на дърва. Тоалетните са
общи, външни. Налично е спално бельо, одеяла, топли завивки, но за лично спокойствие е препоръчително използването личен спален чувал или туристически чаршаф.

За прожекцията и хранене се използват общи помещения с капацитет до 15 човека. Използването на лични предпазни средства е препоръчително. Храненето може да бъде организирано по групи или самостоятелно.

Храна: домашно приготвена храна от кухнята на Чатъма.

Екипировка: зимна за високопланински преходи при всякакви метеорологични условия. Високи непромокаеми обувки, гети, полари, ветровка – яке и панталон, тънка пухенка, шапка, термобельо – горнище и долнище, слънчеви очила, ръкавици – 2 чифта (едните да са непромокаеми и с 5 пръста), термос, снегоходки, щеки.

Минимален брой участници: 8 души

Максимален брой участници: 12 души

Таксата за участие е 180 лв и включва две нощувки в ГЦ “Чатъма”, домашно приготвена храна, водач, застраховка “Злополука”.  Таксата не включва транспорт, наем на снегоходки, алкохолни напитки, лична екипировка. Таксата е валидна при достигане на минималния брой участници.

Наем на снегоходки: 5лв за ден

Водач: Филип Лхамсурен

Краен срок за записване: 15.02.2022 г.

Въпроси и уточнения: 0877 751 710 – Филип Лхамсурен или на bikearea@gmail.com

*Програмата може да претърпи промени според метеорологичните условия, състоянието на групата и по преценка на водача.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ