01/01/2021

Родопи – Орцево и Бунцево

В началото на февруари планираме ново зимно посещение на любимото село Орцево. Отново ще направим кръгов маршрут, посещавайки селата Бел камен, Орцево и Бунцево, както и живописните махалички в района. Ето и подробности:

ПРОГРАМАТА В ДЕТАЙЛИ

Ден.1 (06.02). В 8:00 потегляме от София с организиран транспорт или лични автомобили в зависимост от големината на групата. За около 3 часа достигаме живописното село Бел камен. Тук оставяме колите и поемаме пеш по горския път към Коренарска махала. Околностите са живописни и неусетно достигаме махалата. Следва изкачване, което преодоляваме за около час и излизаме на билото. Тук ще направим кратка отбивка, за да инспектираме състоянието на заслон “Велийца”, след което се насочваме към Орцево. Следва веселба и разговори край печката.

Ден.2 (07.02). След закуска потегляме към билото над Орцево. Минаваме покрай останките от махалите Мелювци и Шеховци и за около час излизаме на билото. Продължаваме още малко в западна посока и започваме спускане към махала Ваклювци, разположена на около 1500 м.н.в. От околностите на махалата се открива хубава гледка към Рила и долината на река Места. Следва още около час спускане и достигаме до село Бунцево, където спираме за вкусен обяд в “Рибарника”. Следобед ще продължим разходката си до Бел камен (2 часа), откъдето отпътуваме обратно към София.

УСЛОВИЯ

Транспорт: Пътуваме с организиран или личен транспорт от и до София. Разходите за транспорт се поделят в зависимост от броя на участниците в събитието и ще бъдат определение в последния момент.

Настаняване: Настаняваме се в къщата на Даскала в Орцево. Спането е в двойни / тройни стаи със спални или по диванчетата във всекидневната. Къщата е добре отоплена, но все пак е добра идея да си носите тънък спален чувал.

Храна: Осигурени са вечеря в събота и закуска в неделя в Орцево. За останалото време е необходимо да приготвите собствена (сандвичи за събота), а в неделя ще се отбием за вкусен обяд в “Рибарника” Бунцево.

Екипировка: Подходящи дрехи и обувки за зимна планина, щеки и снегоходки, челник, шапки и ръкавици, тънък спален чувал, термос, слънчеви очила, слънцезащитен крем.

Наем на снегоходки: 5 лв за ден

Такса за участие: 90 лв., таксата включва настаняване, вечеря и закуска в Орцево, застраховка “Злополука”, водачи по маршрута.

Записване: Записването става до 01.02.2021 г.

Водач: Васил Тодев

За въпроси и коментари: tours.bikearea@gmail.com или на 0885 184 342– Васил Тодев

*Програмата може да претърпи промени според метеорологичните условия, състоянието на групата и по преценка на водача.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ