24/01/2024

Гюсовска байкария с череши и рози

Замирише ли на рози, зреят ли черешите, време е за байкария в Розовата долина. Традициите повеляват да сме на това място и да откриваме нови части от Балкана. Тази пролет се местим отново на изток, за да отркивателстваме над селата Енина и Изворово. Балканът, както обикновено, ще е зелен и свеж, слънцето ще подсказва за лятото, а ние ще се веселим с вкусна бира в ръка.

Програмата е подходяща за: хора с поне малък опит в карането на пътеки
Ниво на трудност: средно

Дати за провеждане: 31 май – 2 юни 2024 г.
Краен срок за записване: 20 май 2024 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0 (31.05.): Рано пиле, рано пее. Както винаги, вело-празникът започва от петък следобед. За подранилите „птици“ има бонус пътека, над Горно Изворово. Посрещаме се, настаняваме се, вечеряме и се наслаждаваме на светлините на селищата в Розовата долина.

Ден 1 (01.06.): Енинският проход и вятърните „мелници“. Лежерно се спускаме на запад, за да захванем изкачването си към Балкана по т. нар. Енински проход. Пътят се изкачва плавно и неусетно. Караме над впечатляващото с девствената си красота Енинско ждрело. Навлизаме в буковите гори и се изкачваме в прохлада до подножието на връх Копривска могила и разположените там вятърни централи. След почивка и раздумка започваме разнообразно спускане към село Енина. Стара, зидана пътека с различен профил. Бързо се озоваваме в Енина с бира в ръка. „Доиграваме мача“ по асфалтовия път към Горно Изворово. Оглеждаме се за череши.

Разстояние за деня: 42 км
Денивелация: + 1150 м

Ден 2 (02.06.): Саръяр (1485 м). Днешният ден е посветен на изкачването на един личен връх – Саръяр (1485 м). Неговата пирамида се извисява забележимо спрямо останалите части на планината. По черни пътища и с малко побутване ще се озовем горе. Спускането е предимно по пътеки отново до село Енина. Доволни се връщаме в селото, за да си кажем довиждане и до следващия път.

Разстояние за деня: 31 км
Денивелация: + 1000 м

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия и възможностите на групата.

Такса за участие: 150 лв

Цената включва:
 • водачи по маршрута;
 • застраховка “Злополука”.
Цената не включва:
 • настаняване;
 • храна;
 • транспорт от и до началната и крайната точка;
 • лична екипировка.


Условия за участие

Трудност – карането ще бъде със средна трудност. Караме по черни пътища и пътеки, които на места може да ни предизвикат.

Транспорт – до село Горно Изворово и обратно пътуваме със собствен транспорт. Можем да съдействаме с организиране на споделени пътувания

Настаняване – ще имаме възможност за настаняване на закрито и на палатка. Подробностите ще има с наближаване на събитието.

Храна – всеки сам се грижи за прехраната си, но можем да организираме вечери и закуски за цялото време на престоя ни.

Водач по маршрута – Иван Пенчев, Христо Николов – Ичо и други в зависимост от големината на групата.

Въпроси и коментари можете да отправяте на tours.bikearea@gmail.com или на 0897 247 241 – Христо Николов – Ичо

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ