15/04/2023

Из Девинската планина

Планинските ридове западно от град Девин впечатляват със суровия си вид – стръмни и скалисти склонове, покрити с гъсти стари гори. Сред тях, в дълбок каньон, се вие живописната Девинска река. В рамките на три дни ще обходим района докосвайки се до красотите на Девинска река, резерват “Дупката”, Кемеров мост и загадъчното Сачандере. Ето и подробности:

Дати за провеждане: 21.07 – 23.07.2023 г.
Краен срок за записване: 14.07.2023 г.

 

Детайлно описание на програмата

 

Ден 1. (21.07.) Събираме се в изходната точка на прехода – паркинга в местността Строилица западно от град Девин. В началото на прехода следим девинската екопътека по поречието на реката до местността Лъката. Оттук започва стръмна пътека, по която се изкачваме до местността Станилово бърдо, откъдето се открива хубава гледка към каньона на Девинска река и околните височини. Продължаваме към ловната хижа “Козирог”, в околностите на която ще останем за нощувка. 

Ден 2. (22.07). От “Козирог” ще се спуснем без пътека по стръмните склонове на планината до старинния Кемеров мост, на запад от който започва резерват “Дупката”. Пресичаме Девинска река по моста и продължаваме прехода с изкачване по стара керванджийска пътека в северна посока.
За около 3 часа от Кемеров мост ще достигнем местността Балабанлии, а след още час и хубавите поляни в местността Аяклии, където ще останем за нощувка. 

Ден 3. (23.07). От Аяклии ще продължим в югоизточна посока по гористото било Каврънтъбурун. Следвайки билото ще се спуснем по стръмни и скалисти склонове до потайното Сачандере, известно с живописните си водопади и бистри води. Следваме Сачандере до вливането му с Девинска река, след което обратно по течението на реката се връщаме до изходната точка в местността Строилица.

Моля, имайте предвид следното:

  • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
  • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;

Такса за участие – 150 лева

Условия за участие

Транспорт – до Девин и обратно ще пътуваме с лични автомобили. 

Настаняване – и двете нощувки сме на палатки. Възможно е комбиниране между участниците с цел намаляване на теглото на багажа.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си. 

Водачи по маршрута – Васил Тодев, Филип Лхамсурен.

Такса за участие – 150 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”. 

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец

    ДРУГИ ПРОГРАМИ