24/01/2024

Мартенско Мала шествие

Въртене и топене край топлите извори на Горна Брезница.

В края на март по сергиите на Средна Струма кипи от зелен зарзават – салати, тлъсти репички, марули, чесън на сноп, киви в кошничка. Въздухът ухае на цъфнал дрен и нитрати, пчели и мухи щастливо цепят ефира. Пирин е все още в бяла премяна по най-високите си части, а зеленото бавно пълзи от реката по снагата на планината. Пролет е. Време е за първото велосипедно събитие в нашия календар, което ще се проведе в гънките на две планини – Малешевска и Пирин. Изходна точка на маршрутите е избрана да бъде село Горна Брезница.

Програмата е подходяща за участници с добра физическа подготовка и умения за каране.
Ниво на трудност: средно +

Дати за провеждане: 22 – 24 март 2024 г.
Краен срок за записване: 17 март 2024 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0 (22.03.): Среща по никое време в къщата за гости в село Горна Брезница. За най-нетърпеливите може да се спретне бързо велосипедно кръгче из близките баири над селото.

Ден 1 (23.03.): По пътеките на Малешевска. Първият ден е посветен изцяло на пътеките, разположени в Малешевска планина. Тук има много вариации и комбинации, които ще избираме на място и според хороскопа. Ще се постараем обаче да включим в играта всички форми на „съвременното“ планинско колоездене – стръмни изкачвания, носене на колело на гръб, пълзене, храсталясване и поне две до четири усукани спускания. Все пак предстои дълъг сезон и човек трябва да започне да се готви отначало. Вечерта се планира да има модно дефиле на хора по пешкири и бели хавлии, които топят глезени и лакти в топлия минерален басейн, разположен в къщата за гости.

Разстояние за деня: 29 км
Денивелация: + 1180 м / – 1200 м

Ден 2 (24.03.): Тази програма има и втори ден. Отново въртим кръгчета или гевречета. След питателна закуска се включваме в състезание с местните малчугани по каране на задна гума. Уви, губим „катастрофално надпреварата“. Но това не пречи на децата да ни съпроводят до края на селото, че и оттатък него. Следва освежаващо изкачване и бързо спускане към местната административна единица. Предстои да се прехвърлим в покоите на Ирин – Пирин, където стръмен път ни извежда над сребърната нишка на р. Струма. Следва пътеката на бързия грайфер, на едва доловимия мирис на феродо, който деликатно щипе ноздрите. Пътеката, която топло ни приема и ни оставя без дъх и сили. На първенците, по стара традиция, гиздави девойки кичат гирлянда от розови инсърти и компактдискове, увити около стара коледна неонова украса.
Трябва да се има предвид, че програмата за този ден може да претърпи и “Крупна” промяна в плана.

Разстояние за деня: 26 км
Денивелация: + 1020 м / – 1220 м

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия и възможностите на групата.

Такса за участие: 150 лв

Цената включва:
 • водачи по маршрута;
 • застраховка “Злополука”.
Цената не включва:
 • настаняване;
 • храна;
 • транспорт до началната и от крайната точка;
 • лична екипировка.

 

Условия за участие

Трудност – карането ще бъде със средна трудност към висока. Караме по черни пътища и на места пускаме стръмни пътеки, които може да ни предизвикат.

Транспорт – до село Горна Брезница и обратно пътуваме със собствен транспорт. Можем да съдействаме с организиране на споделени пътувания.

Настаняване – в къща за гости. Къщата разполага с двойни стаи, кухня и общо помещение. И вътрешен минерален басейн! Цена за настаняване вътре: 30 лв./вечер на човек; навън: 10 лв./вечер на човек.

Храна – всеки сам се грижи за прехраната си, но можем да организираме вечери и закуски за цялото време на престоя ни.

Водач по маршрута – Иван Пенчев, Христо Николов – Ичо и други в зависимост от големината на групата.

Въпроси и коментари можете да отправяте на tours.bikearea@gmail.com или на 0897 247 241 – Христо Николов – Ичо

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ