12/12/2018

Родопски мехлем

Западните Родопи предлагат чудесни условия за разнообразни туристически дейности на открито. В тази програма сме събрали едни от най-интересните маршрути за планинско колоездене, плаване в спокойни води и преминаване през трудни и диви места. Ето и подробности:

Дата за провеждане: лято 2019 г.

Краен срок за записване: 

Ден 1. Каратепе – Казармите – яз. “Голям Беглик”. От София до местността Каратепе ще пътуваме с организиран транспорт. Местността Каратепе представлява живописни поляни, сред които се вие река Рибна – начален приток на Чепинска река. Поради малкия наклон на терена реката прави множество меандри сред поляните, което е дало основание мястото да бъде обявено за защитена местност. От Каратепе поемаме с колела по горски пътища, изкачвайки се плавно до местността Казармите – седловина, свързваща родопските дялове Баташка планина и Велийшко-Виденишки. Продължаваме на изток, следвайки долината на живописната река Суйсуза (Мързеливата река) и скоро се озоваваме в района на местността Беглика. Следва кратко изкачване и спускане към финала за деня – горски център “Чатъма”, разположен на западния бряг на язовир “Голям Беглик”.  Общото разстояние за деня е около 35 км, а времето за изминаване около 4 – 5 часа.

Ден 2. “Голям Беглик” и “Широка поляна”. Този ден е предвиден за плаване с каяк.  Започваме от Чатъма и преминавайки през живописните заливи и островчета на язовира за около час и половина достигаме югоизточния край на язерото. Излизаме на брега и продължаваме пеш през гората на Студенец до язовир “Широка поляна”. Прехода продължава около два часа. След обяд отново влизаме в лодките и плаваме през идиличните води на “Широка поляна”. Целта ни е да достигнем източния бряг на язовира, където устройваме палатков лагер за вечерта.

Ден 3. Продължаваме пътешествието си с колела. От “Широка поляна” се насочваме на север и през местността Малка Дженевра и язовир “Тошков чарк” достигаме местността Снежана (Чукура). Оттук, следвайки горски път по долината на Томофилевото дере се изкачваме до просторните поляни под връх Баташки Снежник. След почивка за обяд и изкачване на върха се спускаме в източна посока към долината на река Гашня. Скоро достигаме до шосето Куртлуджа – Кьошка, пресичаме го и продължаваме по горки път до загадъчната Шенкая – масивна скала, издигаща се високо над стръмната долина на Гашня. Гледката от Шенкая е впечатляваща. Маршрута ни продължава обратно към шосето за Кьошка и оттам се спускаме до местността Бараклии, където оставаме за нощувка. Общото разтояние за деня е около 54 км, а продължителността 8 часа.

Ден 4. Сачандере. Този ден ще се докоснем до едно от най-дивите и запазени местенца в планината – долината на Сачандере. Река Сачандере е ляв приток на Девинската река. Води началото си от южните склонове на Баташки Снежник и след сливането с река Балдарана образува живописна каньоновидна долина, по която са образувани множество водопадчета и вирове.  Започвайки от Бараклии ще се спуснем пеш до долината на Сачандере, след което с елементи на каньонинг ще преминем разстоянието до вливането в Девинска река. Оттам по слабо използвана пътека ще достигнем местността Лъката, където е и началото на Девинската екопътека. По мостчетата на пътеката достигаме местността Струилица (минерални басейни), където оставаме за нощувка

Ден 5. Язовирите по река Въча. След кратък трансфер достигаме опашката на язовир “Цанков камък”, изграден по поречието на река Въча. Спускаме лодките в езерото и за около 3 часа изминаваме разстоянието до язовирната стена. Изваждаме лодките в ръкава на река Гашня и се прехвърляме по-долния язовир “Въча”.Продължаваме с гребане, за да посетим живописния залив на Фотинска река, след което се отправяме към крайната точка на пътуването.

Ден 6. След закуска с организиран транспорт пътуваме обратно към София.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Транспорт – транспортът до началната и от крайната точка на пътуването е подсигурен от София. По време на самото пътуване ще имаме поддържащ транспорт, който ще превозва основния багаж и ще ни снабдява с провизии.

Храна и настаняване – храната по време на пътуването (закуска, сандвичи за обяд и вечеря) ще бъде приготвяна от нашия екип. Настаняването е на палатки. Ако нямате собствена палатка, ние можем да ви подсигурим. Настаняването на ден 6 е в къща за гости и стойността му се поема от участниците (около 25 лв / човек).

Специализирана екипировка – ние подсигуряваме каяци и съответните аксесоари. При нужда, можем да подсигурим и велосипед под наем (20 лв / ден).

Такса за участие – ––- лв. Таксата включва транспорт, храна, ползване на каяци, водачи, застраховка.

Размер на групата – минималния брой участници за осъществяване на програмата при споменатите параметри е 8 души. Максималният – 12 души.

Записване – записвания за програмата се приемат на bikearea@gmail.com до ––––. Въпроси и уточнения – 0885 184 342 – Васил Тодев

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:

 

*Минимален брой участници – 8 души, максимален – 14 души.

**Таксата включва: 8 нощувки на база BB, всички трансфери по време на пътуването, български водач, застраховки асистанс. Таксата не включва: самолетни билети, обеди, вечери, напитки, допълнителни атракции (наблюдение на китове, гмуркане, каьонинг), входове в музеи и термални бани, бакшиши за шофьори.

Записване – става, чрез заявка на bikearea@gmail.com до –––-2019 или до запълване на местата. Въпроси и уточнения можете да отправяте на 0885 184 342 – Васил Тодев.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ