26/01/2021

Другите лица на Ботев и Дюзчал

Всички знаят, че връх Ботев (2376 м) е първенецът на Балкана. Скалистите му и стръмни северни склонове се наричат Джендем (от турски – ад), а в южните му склонове се крие местността Рая. Там са и Райските скали от които се спуска шеметно струята на най-високия водопад на Балканите – Райското пръскало (124 м). Много хора са се качвали на връх Ботев по различни начини – някои използват пътища, а други маркираните пътеки. В огромния масив на Юмрукчал (старото име на върха) обаче остават скрити доста интересни места и точно те са в полезрението на това приключение. Също така ще се разходим и до не толкова познатите части на съседния на връх Ботев – връх Дюзчал.

Дати за провеждане: 17 – 19.09.2021 г.
Краен срок за записване: 11.09.2021 г.

 

Детайлно описание на програмата:

Ден 0 (16.09). При желание може да се съберем още на този ден и да нощуваме в Априлци, в къща за гости.

Ден 1 (17.09). От ВЕЦ Видима правим едно нетрадиционно изкачване на връх Ботев следвайки изразеното ребро на Михова планина и Голям Осрядък. Движим се предимно без пътека или на места по стари, слабо личащи пътеки. Теренът е стръмен и ще ползваме осигуровка при нужда. След посещението на върха се спускаме на изток към Рогачевата пещера, където организираме първия си бивак.

Ден 2 (18.09). След закуска се отправяме към х. „Рай“, следвайки източните склонове на върха. Къпем се във вира на Райското пръскало и продължаваме за известно време по подсичащата върха туристическа пътека на запад. След час се отделяме от пътеката и намираме между скалите тайната пътека на местните хижари към заслон „Ботев“. Посещаваме панорамния връх Кафадикилди (2075 м). След изкачване на Дюзчал и Жълтец (2255 м) се спускаме на север за да направим втория си бивак на края на горския пояс.

Ден 3 (19.09). През последния ни ден ще се движим по една слабо използвана пътечка позната под името – Видимска пътека. В миналото тя е била важна артерия, която е свързвала Южна със Северна България. Пътеката се провира между скалите на Жълтец и ни отвежда до Новоселските Поленици. След това ще преминем през района на хижа „Плевен“, от където да се спуснем по старата пътека към неработещата хижа „Видима“. Там затваряме кръга и преходът ни завършва.

*При лоши метеорологични условия, наличието на проблеми в групата или преценка на водачите програмата може да претърпи промени.

Моля, имайте предвид следното:
 • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра
 • предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
 • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;
 • през този преход преминаваме през няколко хижи и ще можем да си купим по нещо от там.

Такса за участие – 120 лева

Условия за участие:

Транспорт – до Априлци и обратно ще пътуваме с лични автомобили или организиран транспорт.

Настаняване – в четвъртък вечерта можем да нощуваме в къща за гости или хотел. Следващите две вечери нощуваме на бивак (палатки, тенти или на открито). Възможно е комбиниране на бивачна екипировка между участниците с цел намаляване на теглото на багажа.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си. Може също да се комбинираме в носенето й.

Водачи по маршрута – Христо Николов-Ичо и Филип Лхамсурен

Такса за участие – 120 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0897 247 241 – Христо Николов-Ичо

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец


  ДРУГИ ПРОГРАМИ