26/01/2021

Ждрелото на Тъжа и Пенчова планина

Река Тъжа извира от връх Марагидик (1889 м) и образува 10-километрово ждрело, което е изключително живописно. На изток от каньона се издига масива на връх Триглав (2275 м), а от запад е т.нар. Пенчова планина. Деретата, които се спускат в ждрелото са стръмни и образуват множество живописни водопади – Петканови, Пенчови и още много безименни. Пенчова планина е най-източната част на Ботеввръшкия навлак. Състои се от обширни пасища, които са били ползвани от местен овчар с това име.

В това ни приключение ще се „гмурнем” в ждрелото на река Тъжа и ще откриваме вирове, водопади, скални феномени. Ще усетим дивата и непристъпна, недокосната природа на Балкана. Ето и подробности за приключението:

Дати за провеждане: 27 – 29.08.2021 г.
Краен срок за записване: 21.08.2021 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 0 (26.08). При желание може да се съберем още на този ден и да нощуваме в село Тъжа, в къща за гости.

Ден 1 (27.08). Насочваме се към ВЕЦ Тъжа и разположената там крепост Манастира. След като разгледаме останките й, започваме да търсим пътя си нагоре в ждрелото. Следвайки коритото, до колкото е възможно, напредваме и се радваме на красивите скални феномени над нас. Газим и се къпем във вирове и водопади. Търсим място за първия ни бивак покрай реката или пък, ако времето ни позволи, можем да се изкачим до панорамната местност Ченгене егрек, намираща се над красивото Кадемлийско пръскало (70 м).

Ден 2. (28.08). В този ден се отделяме от коритото на реката и се насочваме към централното било на Балкана. Пресичаме пътеката на Ком-Емине и продължаваме с панорамен преход към върховете Плочата, Зелениковец и Марагидик. От последния хвърляме поглед към непристъпния Северен Джендем. Продължаваме към връх Русалиите и навлизаме в Пенчова планина по използваемата само от чобаните Русалийска пътека. Организираме нощувката си в района на връх Малка Козя стена. Той има отвесна източна стена, надвесена над река Тъжа и полегати, тревисти западни склонове. Под върха се спуска и Пенчовското пръскало.

Ден 3. (29.08). Това е денят на водопадите. В пресечен терен и по малки, стари и забравени пътеки ще посетим Пенчовото пръскало, Петкановите водопади и водопадите по Дълбоката река. Преди да слезем в село Тъжа ще се спрем на рида Седлювец, за да се насладим отвисоко още веднъж на Тъжанското ждрело.

*При лоши метеорологични условия, наличието на проблеми в групата или преценка на водачите програмата може да претърпи промени.

Моля, имайте предвид следното:
 • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
 • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;
 • не се планира преминаване през хижа или друго място, от където ще можем да си купим нещо.

Такса за участие – 120 лева

Условия за участие:

Транспорт – до село Тъжа и обратно ще пътуваме с лични автомобили или с обществен транспорт.

Настаняване – в четвъртък вечерта можем да нощуваме в къща за гости или хотел. Следващите две вечери нощуваме на бивак (палатки, тенти или на открито). Възможно е комбиниране на бивачна екипировка между участниците с цел намаляване на теглото на багажа.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си. Може също да се комбинираме в носенето й.

Водачи по маршрута – Христо Николов-Ичо и Филип Лхамсурен

Такса за участие – 120 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0897 247 241 – Христо Николов-Ичо

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец


  ДРУГИ ПРОГРАМИ