05/01/2022

Из миналото на Чепинско – част 1

Тази поредица от събития включва леки преходи в района на Велинград и Беглика, съчетани с кратки презентации по следните теми – история и археология, реки и водни ресурси, гори и защитени територии. 

Поредицата се състои от четири двудневни събития, като в рамките на всяко едно от тях ще се опитаме да посетим емблематични за района на Западни Родопи обекти, чрез които да бъдат “онагледени” съответните теми.

Дати за провеждане: 28-30.01.2022 г.
Краен срок за записване: 19.01.2022 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1. (28.01). Пътуване до Велинград и настаняване в семеен хотел “Деви”. Кратко представяне на програмата.

Ден 2. (29.01).

От Велинград до местността Върбица пътуваме с организиран транспорт (20 минути). От Върбица следваме горска пътека, която ще ни отведе до поредица от причудливи скални комплекси, които в миналото са били използвани като култови места. За около два часа ще се изкачим до местността Мандилови ниви, където се намира скалното светилище Марина черква. След посещение на светилището ще се спуснем към местността Славееви скали и оттам ще се върнем обратно до Велинград. Очакваната продължителност на прехода е около 6 часа. 

Привечер т.е. във времето от 17 до 19 часа ще направим представяне на обектите в Чепинското корито датирани от праисторическата епоха, както и на характерните за района култови съоръжения. 

Ден 3. (30.01). След закуска ще се отправим на преход северно от Велинград. Първата цел е местността Ходжови скали – комплекс от интересни скали разположени по южните склонове на билото Стража. Следващия обект, който ще посетим е връх Тъпанара, по чието теме личат руините от укрепителна стена. След Тъпанара ще продължим в източна посока и за около два часа ще се спуснем до местността Дренов дол, където ще разгледаме от характерните за района укрепени светилища. Общата продължителност на прехода е около 5 часа, а връщането от Дренов дол до Велинград ще направим с организиран транспорт.
След прибиране в хотела ще имаме време за минерална баня преди отпътуване.

*При лоши метеорологични условия, наличието на проблеми в групата или преценка на водачите програмата може да претърпи промени.

Моля, имайте предвид следното:
 • За участие в програмата е необходимо да сте в добра кондиция и да сте в състояние да изминете около 15 км по планински терен в зимни условия.
 • Настаняването е на база полупансион в хотел “Деви” (две вечери и две закуски).
 • Пътуването до Велинград и обратно ще се извърши с лични автомобили. При необходимост или желание от ваша страна, можем да организираме транспорт.

Такса за участие – 180 лева

Условия за участие:

Транспорт – до Велинград и обратно ще пътуваме с лични автомобили.

Настаняване – в двойни стаи в семеен хотел „Деви“.

Храна – имаме осигурени две вечери и две закуски. Необходимо е да си предвидим сандвичи за преходите в събота и неделя.

Водачи по маршрута – Васил Тодев, Валентин Хаджийски

Такса за участие – 180 лв. Таксата включва две нощувки на база полупансион, водач по маршрутите, транспорт на място, застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец


  ДРУГИ ПРОГРАМИ