27/01/2022

Саръташ каяли – сред лабиринт от непристъпни скали

Източни Родопи са най-богатото средище на паметници от мегалитната култура на Балканския полуостров. Техният нископланински и хълмист облик, белязан от активна вулканична дейност, е бил преди десетки милиони години морско дъно. След като водата се отдръпнала, слънцето и вятърът се намесили и дооформили уникалността на релефа. Днес сред разчленените широки долини изобилства от причудливи скали и проломни стеснения, кратерни зъбери и вкаменени гори. На голяма част от тези феноменални природни дадености народът на траките е оставил своите тайнствени следи под формата на скални ниши, светилища, пещери-утроби, гробници и крепости.

Територията на Източни Родопи е близо 6000 кв. км., сред които се очертават три централни планински рида. На запад между долините на реките Арда и Върбица – ридът Жълти дял. На север от долината на Арда са продълговатите ридове Чуката, Мечковец, Драгойна, следвани от Гората, Хасковски, Градище и Хухла. А от юг са разположени граничните ридове Гюмюрджински Снежник и Мъгленик.

Пешеходният поход  „Саръташ каяли – сред лабиринт от скали“ е част от поредицата ни от приключенски програми „Диви Родопи“, която има за цел да Ви отведе до трудни и непристъпни местности, закътани проломи, пещери и плата, където все още може да се намерят неразкрити скални ниши, светилища или впечатляващи природни форми, съхранили се до днес.

Тези мини експедиции ще реализираме без поддържащ транспорт т.е. ще разчитаме изцяло на собствените си сили за пренасянето на необходимата екипировка и храна. Това ще ни даде възможност да достигаме до най-отдалечените точки на планината и да бивакуваме на най-красивите и интересни точки по маршрута.

Програмата включва преминаването през трудни терени.
Придвижването през гъсти гори, сипеи, каньони и реки е свързано с редица характерни особености, които изискват от човека добро физическо състояние, издръжливост, но и основни познания за навигация, прогнозиране на терена, преодоляване и избягване на опасни участъци. Организираност, дисциплина и стресоустойчивост са от решаващо значение за вашата безопасност.

Тези програми се провеждат далеч от цивилизация и населени места.
Умението да разчетете правилно необходимия минимум от храна и вода е ключов, когато сте далеч от населени места. Две или три нощи ще нощуваме на импровизиран бивак и по този начин ще провокираме вашата изобретателност, за да си направим елементарни удобства за лагеруване.

При подготовка за пътуване по някоя от изброените в тази група програми, моля имайте предвид (но не само) следната примерна екипировка: стабилни обувки, подходящ спален чувал, компактна палатка или платнище с въженца, непромокаемо яке и чифт сухи дрехи, готварски принадлежности, пособия за палене на огън, остриета – нож, брадвичка или сгъваем трион, бутилка за вода и храна, лек комплект за поправка – игли, здрав конец за шиене, гафер, въженце.

Този преход ще ни отведе из най-северозападните райони на Източни Родопи. Там на север от долината на река Арда се редуват ниски, заоблени и предимно продълговати къси ридове, които трудно биха могли да привлекат първоначалния интерес на планинския турист. Обаче сред този хълмист облик се крият множество масивни скали, които се редуват със проломни стеснения, закътани водопади, невиждани феномени и малки изоставени махалички посещавани единствено от сърни и диви прасета. Това е едно от най-непознатите места на Източни Родопи, където „белите петна“ и тайните са част от горската атмосфера. В тази мини-експедиция отново ще се движим по кръгов маршрут, без пътеки и автономно, като не е изключено да открием сред скалните процепи и храсталаците обрасли с тръни, отдавана забравени култови огнища или олтари. Нашия преход ще започне на юг от село Жълт камък, като по пътя си ще видим множество причудливи скални образования, някой от които ясно са белязани от трапецовидни тракийски ниши. В плана ни е да достигнем до внушителната скална статуя на Олан кая, както и до не по-малко интересните и непознати Калпак кая, Дуру кая, Курт кая и Ин кая. Освен тези скрити гледки, ще имаме възможност за панорамен обзор на района към река Боровица и връх Чиляка.

Дати за провеждане: 08-10.04.2022 г.
Краен срок за записване: 01.04.2022 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1. (08.04). Нашият преход започва от село Жълт камък. В непосредствена близост до селото започват първите скали от ансамбъла Саръташ каяли, които ще разгледаме. След което продължаваме на югозапад следвайки течението на Порта дере, което ще ни отведе сред непристъпни и страховити скали, но дивия терен ще ни отведе до пещери и чудни водопади. Някъде там, обградени от скални стражи и преминаващата река ще организираме нощния си бивак.

Ден 2. (09.04). След ранно ставане и закуска ще продължим да се спускаме на югозапад следвайки извивки на поредица от речи корита. Преминавайки през препятствията на терена ще навлизаме сред все по-непознати кътчета, и колкото по-трудно и мъчително става, толкова повече ни очакват нови открития. Крайна цел за денят е да се доберем до Адамлар – самотно извисена скала гледаща величествено над водите на река Боровица. Заради неповторимата гледка ще изпратим не само залеза, но и ще посрещнем изгрева тук.

Ден 3. (10.04). Последния ден ни очаква връщане което няма да бъде по-малко предизвикателно от преходните ни дни. Ще започнем денят вървейки по стар римски път и останки от крепост, следва див терен, които ще ни отведе до скалния феномен Олан кая, който е висок почти 40 метра. Пътят на север ще ни срещне с още много интересни скални образувания, чийто имена отдаван са забравени. В късния следобед, уморени, но заредени с завидна доза ентусиазъм ще достигнем до финалната ни точка – село Жълт камък

*При лоши метеорологични условия, наличието на проблеми в групата или преценка на водачите програмата може да претърпи промени.

Моля, имайте предвид следното:
 • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
 • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;
 • не се планира преминаване през хижа или друго място, от където ще можем да си купим нещо.

Такса за участие – 130 лева

Условия за участие:

Транспорт – до село Жълт камък и обратно ще пътуваме с лични автомобили или обществен транспорт.

Настаняване – нощуваме две вечери на бивак (палатки, тенти или на открито). Възможно е комбиниране на бивачна екипировка между участниците с цел намаляване на теглото на багажа.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си. Може също да се комбинираме в носенето й.

Водачи по маршрута – Филип Лхамсурен

Такса за участие – 130 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0877 751 710 – Филип Лхамсурен

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец


  ДРУГИ ПРОГРАМИ