10/11/2023

Лапландия – по пътя на ловците

Разположена в северната част на Европа, Финландия е очарователна и завладяваща страна. Със зимните си пейзажи тя привлича хората, които искат да опознаят друга, различна вселена. Тази програма ще ви поведе през земи на ледове и тайни, обитавани от древни времена. В снежната прегръдка на Национален парк “Хоса” ще се отделим от ежедневието и ще оценим предимствата на обикновения горски живот. По това време на годината Финландия е само огромна площ от сняг, осеяна с езера. Този бял рай, все още див, е идеален за любителите на чистата природа, далеч от суетата на града. Ще изследваме района със снеходки, а вечер ще отмаряме в сауната на горските хижи.

Различни места за настаняване, различни лица, но винаги топло посрещане край живия огън. Свеж въздух, загадъчни гори, замръзнали реки и езера – за няколко дни, далеч от ежедневните си тревоги, ще открием истинското преживяване на Финландия, където човек живее в хармония с природата.

Програмата се реализира в партньорство с Balkantrek – Валери Гайдаров.

Дата за провеждане: 17 – 24.02.2024 г.

Краен срок за записване: 17.01.2024 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1: София – Куусамо – Хоса. Пристигане на летище Куусамо и трансфер до селцето Хоса (около 1 час). Настаняване в дървена финландска къща за 2 нощувки. Среща с местния екип и водач, вечеря.

Ден 2: Полуостров Сепиниеми – Хоса. Ден за откривателство на п-в Сепиниеми. Правим преход със снегоходките за загряване и влизане във форма, и се връщаме в къщата за гости за втора нощувка. Подготвяме екипировката, която ще носим със себе си по време на нашия пешеходен рейд през следващите 4 дни – раница, спални чували, логистично оборудване, храна.

Преход със снегоходки за деня: ок. 5 часа

Ден 3: Начало на четиридневния пешеходен рейд. Тръгваме на четиридневно пътешествие в сърцето на Национален парк “Хоса”, както траперите навремето в Далечния Север – напълно автономни. По време на този пешеходен рейд ще
наблюдаваме и откриваме зимния живот на всички екосистеми. Ще си проправяме пъртина в прясно навалелия сняг, следвайки хребрети и била, покрай езера и реки. Пейзажите се редуват, панорамни от билата и с безкрайна дълбочина сред горската растителност. Вечерта се настаняваме за нощувка в траперска колиба (ловджийска хижа).

Преход със снегоходки за деня: 6 часа

Ден 4: Втори ден сред снежната пустиня. На свой ред, ако желаем, може да бием пъртина и да участваме във воденето на групата сред снежните полета. Време е за риболов в дупка под леда. Въоръжаваме се с търпение и, следвайки съветите на нашите водачи, със сигурност ще имаме шанса да хванем един от многото костури, обитаващи водите на езерата в парка. Настаняване за поредна нощувка в траперска колиба (ловджийска хижа).

Преход със снегоходки за деня: 6 часа

Ден 5: Трети ден ходене. Нашият местен водач ще ни запознае с техниките за опушване на риба. Обядите ще бъдат приготвяни на открито край жив огън на дърва или в хижа, а в някои от тези хижи ще можем да отпуснем уморени тела в сауната. Животът в дивото ще ни доближи до природата и ще засили връзката ни с нея, ще общуваме, ще живеем обикновения траперски живот, а после ще вперим погледи в залеза и звездното небе.

Преход със снегоходки за деня: 6 часа

Ден 6: Завършване на екпедицията. Продължаваме движението си през снеговете на парка и дивите гори. Незабравими ще останат и моментите, когато нашите приятели – кучетата, ще вият нощем с появата на Северното сияние, така както са виели техните диви праотци – вълците. Завръщаме се в края на деня в Хоса. Настаняване във финландска дървена къща за 2 нощувки и заслужена сауна.

Преход със снегоходки за деня: 6 часа

Ден 7: Свободен ден в Хоса. Ден за почивка. За тези, които желаят, има възможност за мултиактивити (незадължителни дейности): ски бягане, разходка с шейни с кучешки впряг, разходка с моторни шейни (в зависимост от наличността)*. Вечерта ще хапнем традиционната храна на животновъдите: Poronkäristys или
яхния от еленско месо с боровинки.

* Разходките с моторна шейна и с кучешки впряг са често практикувани по това време на годината и местата са ограничени, затова е необходимо да се направят предварителни резервации.

Ден 8: Хоса – Куусамо – София. Трансфер до летище Куусамо и обратен полет до София. Край на една красива седмица, богата на емоции и преживявания.

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие на човек в зависимост от броя на участниците*:

При  6 – 8 участници: 1450 €
При 5 участници: 1550 €
При 4 участници: 1700 €

Цената включва:

 • български водач и местен водач, специалист за водене в полярна среда;
 • посрещане и трансфери от/до летище Куусамо и Хоса;
 • 4 нощувки във финландска дървена къща и 3 нощувки в ловджийска хижа;
 • пълен пансион от вечерята на ден 1 до закуската на ден 8;
 • наем на екипировка за ниски температури, включително обувки (тип Sorel), топло яке и ръкавици (тип „лапи“). Моля, уведомете ни предварително за размери под 34 номер и над 50 номер;
 • застраховка “Пътуване в чужбина” с включени медицински разходи.

Цената не включва:

 • самолетен билет София – Куусамо – София;
 • допълнителни извънредни трансфери;
 • входни такси за забележителности и допълнителни активности;
 • посещение на ферма за северни елени (10 €);
 • подаръци и бакшиши;
 • друга лична екипировка, извън осигурените в програмата;
 • напитки и лични разходи.

Препоръчваме ви да сключите индивидуално допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” при непредвидени обстоятелства.

Условия за участие

Транспорт – международен полет до и от Финландия, местен автомобилен транспорт.

Настаняване  – 4 нощувки в традиционна дървена финландска къща, разполагаща с 2 легла, разтегателен диван, кухненски бокс, самостоятелна баня и сауна; 3 нощувки в хижи в общи спални помещения, няма течаща вода или електричество. Отоплението е с печки на дърва. Въпреки отрицателната външна температура, затопля се много
бързо. Навън има сухи тоалетни. Почти всички хижи са оборудвани с традиционна сауна.

Храна – включена в цената от закуска на ден 1 до вечеря на ден 8. Ще имаме възможност да опитаме няколко местни финландски специалитети: маринована сьомга, печена сьомга на жарава, еленско месо. В къщите храненията са на бюфет (шведска маса). По време на преходите – най-често пикник
(скара) край огъня и топла храна вечер в хижите, приготвена от местните водачи.

Преходите – нивото на трудност е лесно до средно. Преходите са с продължителност от 4 до 6 часа на ден.

Необходими документи – валиден задграничен паспорт.

* Минимален брой участници – 4  души, максимален – 8 души.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ