07/07/2022

Ликийският път – етап 2

Ликийският път (The Lycian way) е многодневен пешеходен маршрут, който преминава през голяма част от древната област Ликия, разположена по средиземноморското крайбрежие на днешна Турция. Началото на маршрута е недалеч от град Фетие, а крайната му точка е Гейкбайрлъ, разположен на около 20 километра от Анталия.

Ликийският път е създаден по инициатива на англичанката Кейт Клоу, която живее и работи в района на Анталия от началото на 90-те години. Маршрутът се движи по склоновете на планината Тавър и свързва множество живописни заливи, селца и културно-исторически обекти, като Олудениз (Синята лагуна), Кънък (древен Ксантос), останките от Патара, Калкан, Каш, Демре, Финике, Олимпус, Химера, Фазелис и планините Олимпус.

Общата дължина на маршрута сме поделили условно на три части. През пролетта на 2024 година ще имате възможност да се включите в преминаването на една от трите части в рамките на следните организирани пътувания: Част 1 – от Олудениз до Калкан (29.03. – 06.04.2024 г.); Част 2 – от Калкан до Демре (29.03. – 06.04.2024 г.); Част 3 – от Караоз до Фазелис (29.03. – 06.04.2024 г.).

Дати за провеждане: 29.03. – 06.04.2024 г.
Краен срок за записване: 01.03.2024 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0 (29.03.): Отпътуване от София.

Ден 1 (30.03.): Пътуване със самолет от Истанбул до Даламан. Очакван час на пристигане в Даламан – 09:30 ч. Трансфер с автобус до градчето Калкан и настаняване. Свободно време през деня за почивка и разходка в градчето.

Ден 2 (31.03.): От Калкан до Саръбелен. Започваме с изкачване по височините северно от Калкан. За около три часа достигаме билна седловина, от която се спускаме към затворената долина на Безирган. Селцето ни посреща с цяла махаличка от дървени хамбари, използвани в миналото от местните хора за съхранение на зърно. В далечината на север се виждат нереално белите върхове на планината Акдаъ (Бялата планина). След кратка почивка в Безирган продължаваме с изкачване на югоизток. Пред нас са пръснатите къщички на село Саръбелен, което е и целта на прехода за деня. Настаняваме се в къща за гости.

Продължителност на прехода: около 7 часа

Ден 3 (01.04.): Саръбелен – Каш. Целта за този ден е пристанищното градче Каш. За да достигнем до него ще ходим пеш, но ще използваме и автомобилен транспорт в част от трасето. От Саръбелен до селцето Гьокчеорен се движим по широка пътека, траверсираща едно възвишение на около 800 м.н.в. От пътеката се откриват чудесни гледки на юг към средиземно море и гръцкия остров Кастелоризо. За около 4 часа достигаме до Гьокчеорен. След кратка почивка тук ще използваме автомобилен транспорт, за да достигнем до селцето Чукурбаг, разположено високо над Каш. От Чукурбаг се спускаме до Каш по стръмна, но изключително живописна пътека, от която се открива прекрасна панорама към залива на Каш, полуостровите и островите в района. За около 3 часа слизаме до Каш, където се настаняваме в малък хотел (тип пансион). Привечер имаме свободно време за разходка из уличките и старините на Каш.

Продължителност на прехода: около 7 часа

Ден 4 (02.04.): Каш – Боазчък. Този ден отново използваме комбиниран транспорт, за да продължим по маршрута. От Каш с лодка пресичаме залива, за да достигнем Лиманаъзъ. Оттук продължаваме по пътечка сред маслинови горички и бели скали на югоизток. За около два часа достигаме живописния залив Уфакдере. Тук правим кратка почивка и продължаваме по крайбрежието на изток. Пътечката, по която се движим, е камениста и изисква постоянна концентрация и надеждни обувки. За около четири часа от Уфакдере достигаме до целта за деня – село Боазчък, разположено в планинска котловина на около 400 м.н.в.

Продължителността на прехода: 7 часа

Ден 5 (03.04.): Боазчък – Аперлае – Ючаъз. От Боазчък се насочваме на югозиток и следвайки стара пътечка, криволичеща между камъни и маслинови дръвчета, се спускаме до залива на Аперлае – един от значимите градове в древна Ликия. Виждаме все повече руини, саркофази и гробници, подсказващи за някогашния разцвет на града. Правим кратка почивка в разположената наблизо къща за гости и продължаваме по маршрута си на изток. Пресичаме обширно заравнено пространство и достигаме до западната част на залива Кекова и следваме интересна пътечка по брега на морето до целта ни – Ючаъз. Настаняваме се в къща за гости за две нощувки.

Продължителността на прехода: около 7 часа

Ден 6 (04.04.): Свободен ден. Този ден ще прекараме в околностите на залива Кекова. Ще имаме възможност да избираме между плаване с туристическо корабче из заливите наоколо, посещение на останките от потъналия град Кекова, плаване с кану или посещение на градчето Калекьой. Възможностите ще бъдат допълнително дискутирани и уточнени на място.

Ден 7 (05.04.): Ючаъз – Демре. Продължаваме на изток по маршрута. Всъщност и последния ден от прехода. За около шест часа ще преминем по крайбрежието до плажа Чайаъзъ, разположен недалеч от съвременния град Демре. По пътя си ще спрем в красивите заливи на Гьоккая и Капаклъ. От Чайаъзъ с микробусче ще отидем до руините на древния град Мира, след което пътуваме до Анталия за последна нощувка.

Ден 8 (06.04.): Отпътуваме от Анталия с вътрешен полет до Истанбул. Пътуване до София с ранно пристигане на 07.04. (неделя).

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие на човек в зависимост от броя на участниците*:

При  12 – 14 участници: 660 €
При 9 – 11 участници: 710 €

Цената включва:

 • български водачи;
 • настаняване на база полупансион (4 пъти) и нощувка със закуска (3 пъти);
 • трансфери от Анталия до Караоз и от Чайаъзъ до Анталия;
 • превоз на багажа по целия маршрут;
 • застраховка “Пътуване в чужбина”.

Цената не включва:

 • транспорт до и от Анталия;
 • входни такси за забележителности;
 • допълнителни екскурзии към програмата;
 • 1 вечеря в Калкан и 1 вечеря в Анталия;
 • лична екипировка;
 • бакшиши и лични разходи;
 • напитки.
Условия за участие

Пътуването до началната точка на прехода и връщането от крайната точка може да се осъществи по два начина:

 • с комбиниран транспорт – автобус до/от Истанбул и вътрешен полет до Даламан и от Анталия;
 • със самолет от София до Даламан и от Анталия.

Свържете се с нас за уточняване на особеностите на пътуването.

Настаняване – по време на програмата ще се настаняваме в къщи за гости и малки хотели, разположени в селцата по маршрута.

Храна – закуските и вечерите по време на програмата са осигурена в къщите за гости с изключение на вечерите в Каш и последната вечеря в Анталия. Обедите си организираме самостоятелно (сандвичи).

Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от съпътстващ транспорт. Участниците носят със себе си само малки раници за еднодневен преход.

Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач от екипа на сдружение “Байкария”.

Метеорологични условия – по това време на годината температурите по маршрута варират в рамките на 15 – 25 градуса. Може да се очакват превалявания от дъжд.

* Минимален брой участници – 9 души, максимален – 14 души.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ