07/07/2022

Ликийският път – етап 2

Ликийският път (the Lycian way) е многодневен пешеходен маршрут, простиращ се на дължина от около 540 километра. Маршрутът преминава през голяма част от древната област Ликия, разположена по средиземноморското крайбрежие на днешна Турция. Началото на маршрута е недалеч от град Фетие, а крайната му точка е Гейкбайрлъ, разположен на около 20 километра от Анталия.

Ликийският път е създаден по инициатива на англичанката Кейт Клоу, която живее и работи в района на Анталия от началото на 90те години. Маршрутът се движи по склоновете на планината Тавър и свързва множество живописни заливи, селца и културно-исторически обекти, като Олудениз (Синята лагуна), Кънък (Ксантос), останките от Патара, Калкан, Каш, Демре, Финике, Олимпус, Химера, Фазелис и планините Олимпус.

Общата дължина на маршрута сме поделили условно на три части. През пролетта на 2023 година ще имате възможност да се включите в преминаването на всяка от трите части в рамките на следните организирани пътувания: част 1 – от Олудениз до Калкан (31 март – 8 април); част 2 – от Калкан до Демре (31 март – 8 април); част 3 – от Караоз до Фазелис (31 март – 8 април). Повече подробности за програмите следват по-долу.

Дати за провеждане: 31.03. – 08.04.2023 г.
Краен срок за записване: 10.03.2023 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0. (31.03). Отпътуване от София.

Ден 1. (01.04). Пътуване със самолет от Истанбул до Даламан. Очакван час на пристигане в Даламан – 09:30. Трансфер с автобус до градчето Калкан и настаняване. Свободно време през деня за почивка и разходка в градчето.

Ден 2. (02.04). Начало на прехода по маршрута. Започваме с изкачване по височините северно от Калкан. За около три часа достигаме билна седловина, от която се спускаме към затворената долина на Безирган. Селцето ни посреща с цяла махаличка от дървени хамбари, използвани в миналото от местните хора за съхранение на зърно. В далечината на север се виждат нереално белите върхове на планината Акдаа (Бялата планина). След кратка почивка в Безирган продължаваме с изкачване на югоизток. Пред нас прънатите къщички на село Саръбелен, което е и целта на прехода за деня. Настаняваме се в къща за гости.
Общата продължителност на прехода е около 7 часа.

Ден 3. (03.04). Целта за този ден е пристанищното градче Каш. За да достигнем до него ще ходим пеш, но също така ще използваме автомобилен транспорт в част от трасето. От Саръбелен до селцето Гьокчеорен се движим по широка пътека, траверсираща едно възвишение на около 800 м.н.в. От пътеката се откриват чудесни гледки на юг към средиземно море и гръцкия остров Кастелоризо. За около 4 часа достигаме до Гьокчеорен. След кратка почивка тук ще използваме автомобилен транспорт, за да достигнем до селцето Чукурбаг, разположено високо над Каш. От Чукурбаг се спускаме до Каш по стръмна, но изключително живописна пътека, от която се открива прекрасна панорама към залива на Каш, полуостровите и островите в района. За около 3 часа слизаме до Каш, където се настаняваме в малък хотел (тип пансион). Привечер имаме свободно време за разходка из уличките и старините на Каш.
Общата продължителност на прехода е около 7 часа.

Ден 4. (04.04). Този ден отново използваме комбиниран транспорт, за да продължим по маршрута. От Каш с лодка пресичаме залива, за да достигнем Лиманаъзъ. Оттук продължаваме по пътечка сред маслинови горички на югоизток. За около два часа достигаме живописен залив наречен Уфакдере. Тук правим кратка почивка и продължаваме по крайбрежието на изток. Пътечката, по която се движим е доста камениста и изисква постоянна концентрация и подходящи обувки. За около четири часа от Уфакдере достигаме до целта за деня – село Боазчък, разположено в планинска котловина на около 400 м.н.в. Настаняваме се в селска къща. Продължителността на прехода е около 7 часа.

Ден 5. (05.04). От Боазчък се насочваме на югозиток и следвайки стара пътечка, криволичеща между камъни и маслинови дръвчета се спускаме до залива на Аперлае. Аперлае е бил един от значимите градове в древна Ликия. Разположен в тесен и продълговат залив, това място има прекрасна естествена защита и относително лесен достъп до намиращия се в близост древен град Аполония. Наближавайки Аперлае виждаме все повече руини, подсказващи за някогашния разцвет на града. Долната част на пътеката е осеяна с множество саркофази и гробници. В най-ниската, разположена непосредствено до морския бряг, част личат останки от стари постройки – част от тях в момента са под водата, в резултат от срутване станало през 141 година. Правим кратка почивка в разположената наблизо къща за гости и продължаваме по маршрута си на изток. Пресичаме обширно заравнено пространство и достигаме до западната част на залива Кекова. Оттук до целта за деня – село Ючаъз отиваме за около два часа, следвайки доста интересна пътечка по брега на морето. В Ючаъз се настаняваме в къща за гости, в която ще останем за следващите две вечери. Продължителността на прехода е около 7 часа.

Ден 6. (06.04). Този ден е свободен и ще го прекараме в околностите на залива Кекова. Ще имаме възможност да избираме между плаване с туристическо корабче из заливите наоколо, посещение на останките от потъналия град Кекова, плаване с кану или посещение на градчето Калекьой. Възможностите ще бъдат допълнително дискутирани и уточнени на място.

Ден 7. (07.04). Продължаваме на изток по маршрута. Всъщност и последния ден от прехода. За около шест часа ще преминем по крайбрежието до плажа Чайаъзъ, разположен недалеч от съвременния град Демре. По пътя си ще спрем в красивите заливи на Гьоккая и Капаклъ.
От Чайаъзъ с микробусче ще отидем до руините на древния град Мира, след което пътуваме до Анталия за последна нощувка. Възможно е да се върнем и за трета нощувка в Ючаъз в зависимост от условията за полети.

Ден 8. (08.04). Трансфер до летище, откъдето със самолет летим до Истанбул. Оттам с автобус пътуваме обратно до София.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:
Такса за участие – 450 евро. Таксата е валидна при група от минимум 10 души.
При 9 души – 470 евро, при 8 души – 490 евро.

Условия за участие

Пътуването до началната точка на прехода и връщането от крайната точка може да се осъществи по два начина:

1) С комбиниран транспорт – автобус до Истанбул и полет с нискотарифната Pegasus Airlines до Даламан. Този начин струва около 100 евро (в зависимост от цената на самолетния билет), но опита ни показва, че преминаването през Истанбул (особено на връщане) е свързано с големи забавяния и изчакване на границата.

2) Със самолет от София до Даламан. Този вариант е доста по-удобен, но съответно и по-скъп, поради факта, че единствено Turkish Airlines оперират по линията София – Истанбул. Ориентировъчната цена за този начин на пътуване е около 250 – 300 евро.

За повече информация, може да погледнете flypgs.com или turkishairlines.com

Настаняване – по време на прехода ще се настаняваме в къщи за гости и малки хотели, разположени в селцата по маршрута.

Храна – по време на прехода ще разчитаме на приготвена в къщите за гости храна за закуска и вечеря. Обедите ще организираме сами (сандвичи).

Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от съпътстващ транспорт. Ние ще ходим с малки раници.

Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач на сдружение „Байкария“.

Метеорологични условия – по това време на годината температурите по маршрута варират в рамките на 15 – 25 градуса. Може да се очакват превалявания от дъжд.

Какво включва таксата за участие? – таксата включва настаняване на база полупансион (4 пъти – Саръбелен, Богазчък, Ючаъз, Ючаъз) и нощувка със закуска (3 пъти – Калкан, Каш, Ючаъз / Анталия), превоз от летище до начална и крайна точка, превоз на багажа по целия маршрут, водач. Таксата не включва транспорт от София до и от Даламан, застраховки, обеди, входни такси, бакшиши.

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ