15/07/2022

Мадейра – островът на постоянната пролет

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ! ПРИ ИНТЕРЕС НИ ПИШЕТЕ НА: tours.bikearea@gmail.com

Архипелагът Мадейра се намира в Атлантическия океан, на 700 км западно от африканския континент и на същата географска ширина като Мароко. Мадейра, нейната столица Фуншал и нейните левадаси (levadas) – акведукти за напояване, специфични за този остров, ще очароват влюбените в природата. Вулканичен по произход, често е наричан „Острова на постоянната пролет”, заради мекия и благоприятен климат през цялата година. Райски птици и тритони, агапанти и хортензии изобилстват на Мадейра, като почти никой от тези видове не вирее другаде.

По време на тази екскурзия ще обиколим източната и североизточната част на острова. Ще се насладим на великолепни природни пейзажи: скални корнизи, обагрени в разнообразни цветове, крайбрежни пътища, надвесени като первази над океана, терасирани градини, напоявани от впечатляваща система левадаси, лаурисилва – първична вечнозелена хилядолетна гора (вписана в листа на UNESCO като световно природно богатство), панорамни преходи по дължината на заострените била. В този малък кът от Португалия няма да липсват приятни изненади като виното мадейра. В края на престоя ще открием залива Фуншал с неговите прекрасни градини. Ще видим и старинните замъци и барокови църкви, които напомнят златната епоха на захарната тръстика от XV и XVI век. 

Програмата се реализира в партньорство с Balkantrek – Валери Гайдаров.

Дати за провеждане: 06 – 13.04.2024 г.
Краен срок за записване: 05.03.2024 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1 (06.04.): Полет София – Мадейра – Машико. Полет до остров Мадейра. Пристигане и посрещане от нашия представител на летище Мадейра. Трансфер с такси (10 мин.) до хотела в град Машико, старата островна столица. Според часа на пристигане ще можем да направим разходка, за да усетим чара на този град. Свободна вечеря. Нощувка и закуска в семеен хотел в Машико.

Ден 2 (07.04.): Сао Лоренсо – Машико. Тръгване с микробус от Машико към долината на Сао Лоренсо. Преход пеша по пътека, отвеждаща ни до обзорно място, където ще се насладим на прекрасни гледки към Атлантическия океан и към скалните корнизи, оцветени в хиляди багри. Ще прекосим и един природен резерват с пищна растителност. След обяд ще имаме възможност за къпане на един малък плаж с фин пясък в крайбрежната лагуна или в океана. Завръщане с микробус в Машико. Вечеря, нощувка и закуска в семеен хотел.

Преход за деня: 4-5 часа преход, +350 м/-400 м

Ден 3 (08.04.): Бока до Риско – Иля да Монтаня. Днешният преход ще направим по една живописна пътека, която ще ни отведе в подножието на дивите скални стени на залива Риско и до малкото рибарско селце Порто да Круз. След прехода имаме трансфер с такси до Сантана – малка селска махала, намираща се на североизточното крайбрежие. Настаняване в семейна къща за гости в Иля да Монтаня. Храната е приготвена с продукти – домашно производство. 

Преход за деня: 4 часа, +350 м/-350 м

Ден 4 (09.04.): Сао Жорже – Иля да Монтаня. Днешният ден е посветен на Сао Жорже и на северното крайбрежие. Следваме пътека с хубава средиземноморска растителност. После слизаме към морето, за да достигнем Сао Жорже. Там ще видим един куриозно направен рибарски пристан, висящ на скалата. След обяд ще се върнем по друг живописен път, изкачващ се с множество извивки над самия океан. Кратък трансфер. Вечеря, нощувка и закуска в къща за гости в Иля да Монтаня.

Преход за деня: 4 часа, +400 м/-500 м

Ден 5 (10.04.): Лаурисилва – Иля да Монтаня. Предстои ни един от най-впечатляващите преходи. Тръгваме от горското стопанство – къща Куеймадас, като отначало ще преминем по дължината на скалните стени, после ще продължим през една първична гора, тип лаурисилва (Laurissylva), в списъка на UNESCO. В края на маршрута ще видим един впечатляващ водопад, изливащ своите води в малко езеро с кристалночисти води. Вечеря, нощувка и закуска в къща за гости в Иля да Монтаня.

Преход за деня: 5 часа, +300 м/-500 м

 Ден 6 (11.04.): Ашада де Тексейра – Фуншал. Трансфер до Ашада де Тексейра. Ще направим хубав преход по централното било с цел да изкачим един от най-високите върхове на острова – Пико Руиво. Смесица от вулканични пейзажи и гледки към океана. След обяд имаме трансфер от Пико Ариеро до Фуншал. Настаняване за 2 нощувки в хотел, намиращ се в историческия център на Фуншал. Свободна вечер.

Преход за деня: 6 часа, +700 м/-700 м

Ден 7 (12.04.): Фуншал. Днес ще се отдадем на свободно откривателство на Фуншал. Можем да посетим пазара Дос Лаврадорес със своите колоритни сергии, да се изкачим с лифта до историческия квартал Монте, да посетим Ботаническата градина, а също и Тропическата градина. Можем да разгледаме музеите и да дегустираме известното вино “мадейра”. Нощувка в същия хотел и свободна вечер.

Ден 8 (13.04.): Полет Фуншал – София. Трансфер (25 мин.) до летището и обратен полет до София.

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

** Достигането до дестинацията е продължително и е свързано със смяна на полети.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие на човек в зависимост от броя на участниците*:

При минимум 6 – 16 участници: 850 €
При настаняване в самостоятелна стая: + 180 €

Цената включва:

 • български планински водач и местен представител;
 • всички трансфери по програмата на острова;
 • настаняване на база полупансион (вечеря, нощувка и закуска) в хотели 2* и в къща за гости (5 нощувки);
 • настаняване със закуска (2 нощувки);
 • застраховка “Пътуване в чужбина”.

Цената не включва:

 • самолетни билети София – Фуншал – София. Пътуването до Фуншал е продължително и е свързано със смяна на полети;
 • входни такси за забележителности, музеи и други атракции;
 • допълнителни екскурзии към програмата;
 • обедите по време на преходите – всеки сам може да организира храненето си с качествени местни продукти (сандвичи);
 • напитки;
 • свободни вечери в ден 1, ден 6 и ден 7 във Фуншал;
 • лична екипировка;
 • бакшиши и лични разходи.
Условия за участие

Транспорт – пътуването се осъществява със самолет София – Фуншал и обратно. На място са осигурени всички трансфери с таксита и локален транспорт.

Настаняване – в къщи за гости и малки хотели 2*.

Храна – вечерите (без вечери в ден 1, ден 6 и ден 7) и закуските са осигурени в местата за настаняване.

Преходите – средно ниво на трудност – 4 до 6 часа. Ще се движим по добре оформени пътеки. Подходящи са за хора в добро физическо и здравословно състояние.

Температурите – по това време на годината се очаква да бъдат около 20 – 25 градуса.

Необходими документи – Мадейра е част от Португалия и български граждани могат да пътуват с валидна лична карта.

Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач от екипа на сдружение “Байкария”.

* Минимален брой участници – 7 души, максимален – 14 души.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ