17/12/2019

Майско Средногорче

В средата на месец май ще посетим средната част на Средна гора или за да покажем „познания“, съществено е да допълним, че ще посветим тези два дни на опознаване на Същинска Средна гора – поне така пише на „българския глобус“. Този дял на планината е обвит с множество легенди и предания (по-новому, слухове), които разказват за чудни събития и срещи, случили се в кулоарите на тракийската царска резиденция (V-IV в.пр.н.е) под връх Козя грамада (1364 м). Там се преплитат „„съдбите“ на не един тракийски цар – Севт, Котис, Резос, на Филип II Македонски, на олимпийските съпрузи Зевс и Хера. Дори „легендарния“ Кецтакоатъл, който макар и представител на друга митология, на път от Хисарските минерални бани за вулкана Попокатепетъл се спрял там и ял, пил и се веселил – така твърдят очевидци“.

А сега е време за маршрута.

Дати за провеждане: 14 – 15.05.2022 г.
Краен срок за записване: 08.05.2022 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0.(13.05). Село Мътеница. Привечер на нулевия ден се събираме в близост до село Мътеница, където нощуваме на палатки. Бивакът е разположен на около половин километър от центъра на селото и хранителния магазин. Има чешма и голям навес.

Ден 1. (14.05). Село Мътеница – хижа Фенера – Козя грамада – село Мътеница. Сценарият на първия ден е определено „съботен“ – помпат се гуми, галят се спирачки, мачкат се „инсърти“. След масовия старт в 9 часа, колоната от велосипедисти се понася нагоре по приятна пътека, която извежда сред пасторални поляни и ниски горички. Мучат крави. Жужат пчелички. Тук-таме взорът се спира на скални грамади. Така неусетно, къде стръмно нагоре, къде не, се излиза на главното било под връх Орела (1203 м) в местността Големите корита. От тук до хижа Фенера остават към 7 км. На хижата, измореният велосипедист може да разчита на топло посрещане – храна и напитка. Но и да стане случаен свидетел на импровизирано художествено представление от „трупата на факира Мишо“ – акробатични номера с филия, на добилия популярност свински „трапец“ и за финал гълтане на огън (в случая, на огнена вода).

След кафето на хижата, маршрутът продължава към тракийската царска резиденция, разположена под връх Козя грамада. До нея ни отвежда стръмна на места и изровена туристическа пътека, която не трябва да плаши никого. Кратка почивка и спускането продължава – в началото по бърз черен път, впоследствие по елегантна пясъчна пътека. Късният следобед ни заварва между селата Старосел и Мътеница. До бивака не остава много.

Общо за деня: около 31 км.

Ден 2. (15.05). Село Мътеница – Хисаря – Калето – село Мътеница. Започваме неделята с познатата пътека и пасторалните гледки към околните била. Днес по покана на Хисарския поп ще посетим едноименния град, наследник на римския Диоклецианопол. След две толумби на клечка по черни пътища ще се изнесем обратно в планината. Този ден акцентът е върху старата пътека през местностите дядо Шпирови колиби и Калето към село Мътеница. Началото и започва доста обрасло – трънка там, трънка тук. Слизайки в дерето на Краля чешма, тя приема формата на игрива мулетарска пътека. Предизвиква. Природата изненадва с мълчаливите скални образувания. Преди село Мътеница стъпваме за малко и на черен път, за да имаме време да осмислим преминатото.

Общо за деня: около 31 км

Такса за участие: 100 лв

Условия за участие

Транспорт – до Мътеница пътуваме със собствен превоз. Колите ще бъдат паркирани там за времето на карането.

Настаняване – нощувките са на палатки.

Храна – ще разчитаме на собствена храна, която ще си приготвяме в бивака.

Водачи по маршрута – Иван Пенчев, Васил Тодев

Такса за участие – 100 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”

Записване и въпроси можете да отправите на bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ