20/04/2022

Косовските пътеки

Преди да ви заведем в държавата Косово, решихме да ви поканим на едно красиво двудневно каране в едноименното родопско село. То е разположено над Нареченски бани в родопския дял Чернатица. Косово пази възрожденския дух чрез вековните си къщи, накацали върху стръмните склонове на четирите непресъхващи дола. През лятото селото е живо и кипи от деца и туристи, а долината се оглася от чуковете на майстори – дюлгери. Около него има множество стари пътеки свързващи махалите на селото с Нареченски бани, Хвойна, Орехово, летовището Бяла черква. Освен тях, в единият от дните ще се отправим и по отсрещните склонове на Радюва планина, за да караме легендарната пътека „Зареница“.

Дати за провеждане: 18 – 19.06.2022 г.
Краен срок за записване: 10.06.2022 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0. (17.06). Косовска вечеринка. Запазили сме къщата за гости още от петък вечерта. Където ще очакваме най – нетърпеливите, напуснали работното място и суматохата на големия град. А пък, ако дойдете още по-рано, ще можем да ви изненадаме с кратка велосипедна авантюра. Вечеряме и си говорим сладки приказки. Правим разбор за следващите дни.

Ден 1. (18.06). Защо Наречен е наречен и Зареница . Приготвяме се за тръгване като изчакваме пристигащите сутринта. След 10 минутно изкачване започваме спускането на първата пътека за уикенда – тя е една от най-любимите ни в района. След 5-километров сингълтрак сме в Нареченски бани, където зареждаме “батериите” за предстоящото 800-метрово изкачване в посока х. Пашалийца. Ако преценим, може да се изкачим и до самата хижа. Идва време и за дългото слизане обратно към Нареченски бани, което включва и легендарната пътека “Зареница”, която носи името на едноименната крепост. Ще посетим и останките от нея, кацнали на панорамни отвесни скали. След като слезем в Баните ще организираме извозване или на ход ще се върнем в Косово (+300 м).
Каране за деня около 40 км, +1300 м.

Ден 2. (19.06). Белочерковското било и „новата пътека“. След закуска започваме с плавно изкачване към летовището Бяла черква, където се намират и останките на Белочерковският манастир „Св. Св. равноапостоли Петър и Павел” (1600 м н. в). Правим почивка за по бира и продължаваме с „родопско равно“ по билото в посока вр. Персенк. От подножието на вр. Еремлийца започваме нашето продължително спускане обратно към село Косово. Редуваме леки пътеки с красиви горски пътища, но завършваме по красива и камениста, на места и предизвикателна пътека.
Общо за деня около 32 км, + 1000.

Бонус пътека
За ненаситните байкъри ще предложим и още една пътека непосредствено над къщата ни за гости. Нея можем да стигнем като избутаме/ износим (+500) или извъртим по измичен черен път.

*В зависимост от метеорологичните условия и състоянието на групата програмата и маршрутите могат да претърпят малки промени.

Такса за участие: 90 лв

Условия за участие

Трудност – карането ще бъде средна трудност. Пътеките ще бъдат по силите на тези, които имат опит в планинското каране и искат да вдигнат нивото си на каране с нашата подкрепа.

Транспорт – до Косово и обратно пътуваме със собствен транспорт. Ако нямате такъв, можем да съдействаме.

Настаняване – и двете вечери нощуваме в къща за гости или на палатка/чувал навън. Цената за легло вътре 18 лв/вечер. Такса за бивак – 5 лв/вечер.

Храна – в къщата ще разполагаме с кухня и механа за приготвяне на храна. С домакините могат да организираме закуски в къщата. За вечерите също можем да организираме храна от селото. Моля дайте заявка!

Водач по маршрута – Христо Николов – Ичо, Иван Пенчев и други в зависимост от големината на групата.

Какво включва таксата за участие? – таксата включва водачи по маршрута, застраховка „Злополука“.

Записване – Въпроси и коментари можете да отправяте на tours.bikearea@gmail.com или на 0897 247 241 – Христо Николов – Ичо

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ