26/01/2021

Потайностите на Стара река

В „домашната долина“ на Ичо ще направим една хубав, тридневен преход, за да посетим някои от местата, които той добре познава от дете. И други, за които знае само от разказите на старите балканджии и от краеведските книги.
Над Карлово, южно от централното било на Балкана се вливат Голямата и Малката река. От там надолу Стара река оформя величествен каньон, преди мързеливо да потече в Стремската долина. Голямата река се сформира от множество потоци, спускащи се от масива Равнец и от главното било. Малката река пък води началото си от идващите девет дола под връх Амбарица. Долината на Стара река е заградена на запад от рида Сакарица.

Масивът Равнец се извисява стръмно над малкия задбалкански град и достига бързо 2000 метра. От равните му обширни и високи пасища човек може да наблюдава като на длан Ботев, Купена, Амбарица и другите върхове пред себе си.
Нашият преход ще започне и завърши в кв. Сушица на Карлово, като в рамките на три дни, без почти да ползваме официалните пътеки ще се възкачим на масива Равнец, ще посетим интересни места около изворите на Голямата и Малката река и ще изкачим по нетрадиционен начин връх Голям Купен (2169 м).

Дати за провеждане: 14 – 16.05.2021 г.
Краен срок за записване: 7.05.2021 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 0 (13.05). При желание може да гостувате в Карлово и да направим разбор на прехода. Има достатъчно места за настаняване и ще изберем такова при изявено желание от ваша страна.

Ден 1 (14.05). Започваме нашия преход с изкачване към най-високите части на масива Равнец. Ще следваме немаркирани пътеки, които използват само местните чобани, за да изкарват стадата си. Преминаваме през техните колиби и стари мандри. В околностите на връх Кочмара (2017 м) опитваме от ледените води на извора Калайлъ тас. Връх Кочмара е най-високата ни точка от маршрута в този ден. В северните му склонове, в красивата местност Саръ томбак ще намерим удобно място за нощувка с гледка към Ботев и Голям Купен и др.

Ден 2 (15.05). След закуска се приготвяме да изпитаме доколко са непроходими деретата, от които извира Голямата река. Ще следваме забравения и трудно откриваем Тахтаджийолу (дъскарския път), който ще ни отведе в подножието на връх Голям Купен. Изкачването му ще бъде акцент и награда в днешния ден. Втората нощувка ще организираме на удобно място в подножието на връх Амбарица – около Гяур мандра или Кюмюрджиева поляна.

Ден 3 (16.05). Прибирането ни към Карлово ще е по интересни и предизвикателни пътеки. Следваме Малката река и преминаваме през местността Думузлукът, където има впечатляваща каскада от водопади и водни улеи. Продължаваме отново по една почти забравена пътека Ешек баардан йолу (пътека Магарето реве), която се движи високо над каньона на Стара река. В края на прехода преминаваме през местността Водната кула и слизаме в Карлово.

*При лоши метеорологични условия, наличието на проблеми в групата или преценка на водачите програмата може да претърпи промени.

Моля, имайте предвид следното:
 • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
 • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;
 • не се планира преминаване през хижа или друго място, от където ще можем да си купим нещо.

Такса за участие – 120 лева

Условия за участие:

Транспорт – до Карлово, кв. Сушица и обратно ще пътуваме с лични автомобили или обществен транспорт.

Настаняване – в четвъртък вечерта можем да нощуваме в къща за гости или хотел. Следващите две вечери нощуваме на бивак (палатки, тенти или на открито). Възможно е комбиниране на бивачна екипировка между участниците с цел намаляване на теглото на багажа.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си. Може също да се комбинираме в носенето й.

Водачи по маршрута – Христо Николов-Ичо и Филип Лхамсурен

Такса за участие – 120 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0897 247 241 – Христо Николов-Ичо

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ