26/05/2022

Рудопия 22 „Classic edition“

Преди петнадесет години реализирахме първото организирано прекосяване на Родопите с колела – преживяване известно още като „Рудопия“. За това време кръстосахме планината надлъж и шир и почти не останаха местенца, където не сме търкаляли колелата си за това време. Настъпи момента отново да се върнем към корените и да направим отново онова „специфично избутване от Рибен дол до Безводно“. В началото на септември ще тръгнем от Велинград и за девет дни ще прекосим Родопите по дължина, завършвайки в село Мезек, недалеч от Свиленград. Ето и подробностите:

Дати за провеждане: 3 – 11.09.2022 г.
Краен срок за записване: 25.08.2022 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. (03.09). Велинград – Беглика – Чатъма. От Велинград до Беглика и Чатъма ще се изкачим по долината на река Лепеница и местностите Чемериков чаир, Газинчев чарк, резерват „Беглика“ и Герджикова поляна. Изкачването до най-високата точка за деня е плавно, а веднъж прехвърлили основното било на Баташката планина ще се насладим на живописните долини, поляни и гори на Беглика. Нощуваме в Горски център „Чатъма“. Възможно е настаняване на палатки или на закрито. За деня: около 44 км, + 1300 / – 500 , горски пътища и пътеки.

Ден 2. (04.09). Чатъма – Змеица – Буйново. От Чатъма започваме с кратка обиколка на язовир „Голям Беглик“ и изкачване към билото на Сруденец, от където ще се спуснем до ГС „Широка поляна“, разположено на западния бряг на едноименния язовир. Тук ще направим кратка почивка за презареждане на запасите, след което ще продължим по южния бряг на язовира към долината на река Караджадере, по която ще достигнем до село Змеица. Няма как да пропуснем вкусния фасул в Змеица, а след като си отдъхнем и от това препятствие ще продължим на юг към връх Виденица. Ако условията са подходящи и имаме сили може да се изкачим до темето на върха, от където се открива чудна панорама към диплите на Родопите. След Виденица продължаваме на юг и достигаме бившия кльон, недалеч от граница с Гърция. За финал на деня правим спускане от местността Врътката до село Буйново, където оставаме за нощувка. Възможно е настаняване на палатки или на закрито. За деня: 47 км; + 960 / – 1150 ; горски пътища, пътеки и асфалт.

Ден 3. (05.09). Буйново – Чаирите – Мугла. От Буйново започваме с изкачване към изворите на река Въча, недалеч от българо-гръцката граница. След като достигнем билото, ще следваме горски път успоредно на границата, след което ще се спуснем до село Кестен. Тук правим задължителна спирка за зареждане с провизии, след което продължаваме с ново изкачване към билото на Фатмака и Каурчан. При достатъчно време и сили може да направим опит за изкачване до върха на причудливата скала Фатмака, от където се открива хубава гледка към Триградската долина и граничното било. Следващата спирка по маршрута е живописната местност Чаирски езера, където ще спрем за подкрепления в едноименната хижа. В последния етап за деня остава да прехвълим още две била и сме в неповторимата Мугла, където оставаме за нощувка. Възможно е настаняване на палатка или на закриот. За деня: 37 км; + 1370 / – 1330. Горски пътища и пътеки.

Ден 4. (06.09). Мугла – Пампорово – Момина вода. Днес ни очаква един от най-предизвикателните дни за цялото каране. От Мугла през махала Касъка ще се изкачим до мурсалишкия превал следвайки живописен горски път. От Превала започва стръмна пътека, по която с бутане / носене трябва да преодолеем около 300 метра положителна денивелация, за да достигнем връх Широколъшки Снежник (2188 м.н.в.) – втория по височина в Родопите. Усилието си заслужава, защото от върха се открива прекрасна гледка към гористите била и дълбоки долини на планината. След Широколъшкия Карлък продължаваме на изток по перелишкото било, минавайки малко под първенеца на Родопите – Голям Перелик, чието посещение за съжаление е забранено. Следва спускане по шосе, което ще ни отведе до местността Превала на главния път между Смолян и село Стойките. От тук продължаваме на изток, следвайки горски път, който ще ни отведе до курорта Пампорово, през който минаваме на скорост и продължаваме към седловината Рожен, където ще направим по-дълга почивка за хапване. В последния етап за деня ще следваме шосето към местността Момина вода, над село Момчиловци, където ще останем за нощувка. Възможно е настаняване на палатки или на закрито.
За деня: 46 км; + 1810 / – 1450; горски пътища, пътеки и асфалт.

Ден 5. (07.09). Момина вода – Тухла – Безводно. Този ден ще преминем „границата“ между Западни и Източни Родопи. Очакват ни запомнящи се гледки и предизвикателно изкачване след долината на река Рибен дол. Започваме с каране по билния път, който ще ни отведе до местността Хайдушки поляни и хижа „Преспа“, разположена на хубава поляна в западното подножие на едноименния връх. От хижата ще продължим на запад следвайки трасето на древен път, чиято каменна настилка личи и до днес. Следващата цел е хижа „Свобода“. Ако имаме време и сили може да се изкачим до издигащия се над хижата връх Енихан баба (Свобода), от който се открива незабравима гледка към цялата планина. Продължаваме в източна посока следвайки горски път към обширните поляни в местността Солището, след което има спускане до прохода Прелеза на шосето Белица – Загражден. Следват няколко километра по асфалт и ново спускане по горски път, което ще ни „смъкне“ до живописната махаличка Тухла и долината на река Рибен дол. Това е и най-ниската точка за деня. От тук започва най-голямото предизвикателство за деня – стръмна пътека, по която трябва да се изкачим до прохода Арпа гедик над махала Бозва. За финал следва спускане до село Безводно, където оставаме за нощувка. Спането тази вечер е възможно само на палатки За деня: 50 км; + 1150 / – 2040; горски пътища и пътеки.

Ден 6. (08.09). Безводно – Русалско – Китница. Този ден макар и кратък като разстояние ще ни предложи незабравими емоции из дивите хълмове между Безводно и Русалско. Не е изключено да храсталясаме качествено и да срещнем дива свиня по пътя си. Ако се справим добре с маршрута може да направим едно лирическо отклонение към Бее’з двен, след което през Русалско да се спуснем към моста на река Арда, за да стигнем до мястото за нощувка на южния бряг на язовир „Кърджали“. Възможно е настаняване на закрито или палатка. За деня: 25 – 35 км; + 1000 / – 1200; горски пътища и пътеки.

Ден 7. (09.09). Китница – Кърджали – Гняздово.  Започваме деня с каране по южния бряг на язовир „Кърджали“. Имаме да качим един баир, който ще ни изкачи до село Сухово, от където ще се спуснем обратно до нивото на язовира, за да го пресечем по висящия мост под село Дъждовница. От тук започва ново изкачване, по което за няколко километра ще наберем отново височина, за да си заслужим бирите в Дъждовница. След селото следва каране по асфалт до Кърджали, където ще направим почивка за обяд. Втората половина на деня ще караме през хълмовете и селата северно от поречието на Арда. Ще преминем през Зимзелен, Панчево, Гъсково и Висока поляна, за да достигнем до финалната точка за деня – село Гняздово, където ще останем за нощувка. Възможно е настаняване на закрито или палатка. За деня: 50 км; + 1200  / – 1300; черни пътища и асфалт.

Ден 8. (10.09). Гняздово – Студен кладенец – Маджарово. От Гняздово продължаваме на изток през едно плато покрито с красива дъбова гора и по горски път достигаме до село Долище. Следа кратка отсечка по асфалт до село Конево, след което отново по полски пътища достигаме до село Светослав. От тук до стената на язовир „Студен кладенец“ се спускаме по приятна, но трънлива пътечка, в края на която можем да се възнаградим с къпане в прохладните води на язовира. От стената продължаваме към село Рабово, след което по горски път край река Арда стигаме до железния мост и шосето Хасково – Крумовград. Продължаваме на изток през селата Странджево и Бряговец, след което навлизаме в живописния Маджаровски пролом на река Арда.
Маджарово е финала за този ден. Настаняването е възможно на закрито или на палатки. За деня: 43 км; + 700  / – 760; черни пътища и асфалт.

Ден 9. (11.09). Маджарово – Шейновец – Мезек. В последния ден от Рудопия караме от Маджарово през село Ефрем до билото на родопския дял Гората. Ще следваме билен горски път, който преминава в подножието на връх Света Марина и скалния комплекс Глухите камъни. Във финалния участък на карането ще се изкачим до връх Шейновец, от където ще се спусне до Мезек, където приключваме. Следва отпътуване. За деня: 48 км; + 1320  / – 1350; черни пътища и асфалт.

Възможно е частично участие – за ден, два или колкото прецените.
Важното в случая е да успеете самостоятелно (с колело и багаж) да достигнете до точка в близост до описания маршрут.

Описаните карания са със средно, на места високо ниво на трудност. Както обикновено съществува реална възможност за храсталяване, бутане, дори носене.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Такса за участие: 400 лв за целия период. При поетапно участие: 50 лв / ден.

Условия за участие

Транспорт – до началната точка – Велинград и от крайната точка – Мезек от София ще има организиран транспорт за хора и велосипеди. Размера на таксата за транспорт ще бъде определен след като стане ясен окончателния брой на участниците.

Настаняване – по време на прехода ще имаме възможност за настаняване на палатки (навсякъде) и на закрито в ГЦ „Чатъма“ (д.2), с. Буйново (д.3), с. Мугла (д.4), Момина вода (д.5), Китница (д.6), Гняздово (д.7) и Маджарово (д.8). Ако желаете да ползвате настаняване на закрито е необходимо да заявите това най-късно до 15.08.2022.

Храна – както обикновено ще хапваме в местата за настаняване. Разбира се ще можем да си поръчваме и храна на поддържащия транспорт.

Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от поддържащ транспорт.

Водач по маршрута – в зависимост от размера на групата.

Какво включва таксата за участие? – таксата включва водачи, поддържащ транспорт, застраховка „Злополука“.

Записване и въпроси можете да отправяте на tours.bikearea@gmail.com или 0885 184 342 – Васил Тодев

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ