14/07/2022

Великият рилски escape

В отпускарският месец август ще отделим време да посетим и Северозападна Рила. Описана още през Възраждането от Неофит Рилски и добила популярност от едноименния пътепис на Иван Вазов Великата Рилска пустиня ще ни приюти за два дни. Те ще са изпълнени с много предизвикателства и въздушни карания. Поради ограничения в придвижването на територията НП „Рила“ маршрутът ни ще заобиколи чувствителния циркус на Седемте рилски езера и ще премине по далеч по-тихите и спокойни върхове Крива соспа, Кабул, Отовица. Вторият ден ще ни предложи едно незабравимо каране през цялото било на Поличите. Повярвайте ни, струва си!

Дати за провеждане: 20 – 21.08.2022 г.
Краен срок за записване: 16.08.2022 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0. (19.08). Среща в Рила.
С по-нетърпеливите може да си направим загряваща среща в петък вечер. Вариантите за нощувка са много и ще го помислим като наближи времето.

Ден 1. (20.08). Към Великата Рилска пустиня.
Ударният байк-уикенд стартира от местността Зелени преслап (1601) над курорта Паничище, където се събираме и оставяме колите да „преспят“ до неделя. Маршрутът започва веднага с „най-познатата“ рилска техника на придвижване с велосипед, описана още в „легендарната“ шопска летопис „Пижо и Пенда намират карбонов велосипед в клека на Трета прека река“ – носене на колело на гръб. Това упражнение ще позволи за 40-50 минути да излезем на чешмата в местността Белия кладенец (2070) под връх Ташмандра (2167). Пък в последствие ще помогне да достигнем и връх Крива соспа (2390). Преди връх Кабул (2537) терена става по-благосклонен и започваме вече и да караме. Приятно и сравнително дълго спускане ни извежда под северната страна на Отовишки връх (2696). „Грабвайте, колелата“ и 25 – 30 минути са достатъчни, за да излезем на Отовишкото било. На ръба на Великата пустиня Рила погледът ни гледа в далечината множеството била на Рила и другите съседни планини.
Посоката е хижа Иван Вазов, а пътища надолу много. Крафт бира, залез, нощуваме и „танцуваме“ на хижата.

Общо за деня около 19 км, + 1100.

Ден 2. (21.08). Въздушното било на Поличите.
Добро утро, Рила! Телата се събуждат, духовете блуждаят и се реят сред ято планински гарги. Керванът ни поема в индийска нишка и бързо хижа Иван Вазов остава далеч назад. Влизаме в пазвите на върховете Голям Калин (2669) и Малък Калин (2664), където редуваме каране с бутане и носене. Зърваме Калинските езера и скоро стъпваме на стръмния път за Карагьолското езеро. Трябва да преодолеем още 1,2 км, за да излезем на Винчето (2562). За първи път поглеждаме оттатък „ръба“ на планината. Под нас е язовир Калин, който е част от уникалната и първа цялостно изградена хидроенергийна каскада в България, строена от български и немски инженери и строители на два етапа – от 1925 до 1948 година и от 1949 до 1952 година. И сега накъде? Следващите 2,5 км маршрута ни върви по разнообразни линии и следва максимата на най-малкото съпротивление на терена – караме ту по туфи, ту по неясна пътека, камъни, носим и бутаме. Заобикаляме връх Голям Полич (2614). Скоро достигаме най-високата точка за деня – кота 2593. От нея надолу започва голямото провиране между големи полегнали скали. Минаваме и през скалата Провиралката. И най-накрая виждаме пътека. Линията, която подсича връх Малък Полич (2342) е една от най-въздушните по маршрута – грайферите едва смогват да следват посоката. Теренът бързо започва да се сменя – от алпийски към горски, клек към широколистни гори, подминаваме връх Богдайда и Кучешкия преслап. Скоро достигаме Вангелова чешма, където по черен път слизаме в село Бистрица. Бира. Две. Следват селата Самораново, Ресилово, Овчарци. От Сапарева баня транспорт ще извози шофьорите на колите до Зелени преслап.

Общо за деня около 37,5 км, + 800.

*В зависимост от метеорологичните условия и състоянието на групата програмата и маршрутите могат да претърпят малки промени.

Такса за участие: 100 лв

Условия за участие

Трудност – карането ще бъде за хора с повече опит в планинското колоездене.

Транспорт – до Зелени преслап и обратно пътуваме със собствен транспорт. Ако нямате такъв, можем да съдействаме за организиране на споделен такъв.

Превоз на багажа – няма да имаме съпътстващ транспорт за личен багаж! Ще помогнем със съвети за оптимизацията при приготвянето на багажа.

Настаняване – нощуваме в хижа “Иван Вазов”.

Храна – всеки сам се грижи за прехраната си. На хижа Иван Вазов ще можем да разчитаме на храна. Трябва да помислим за суха храна по време на двата дни. От хижата ще опитаме да вземем сух пакет за неделния ден.

Водач по маршрута – Христо Николов – Ичо, Иван Пенчев и други в зависимост от големината на групата.

Какво включва таксата за участие? – Таксата включва организиране на събитието, водаческа услуга и застраховка “Злополука”.

Записване – Въпроси и коментари можете да отправяте на tours.bikearea@gmail.com или на 0897 247 241 – Христо Николов – Ичо

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ