21/04/2023

Скритите съкровища на Купена

Природният резерват “Купена” се намира в Равногорския дял на Баташка планина, Западни Родопи и обхваща планинската територия заключена между населените места Равногор, Батак, Пещера и Брацигово. Обявен през 1961 година, резерватът е създаден с цел опазване на природен ландшафт с характерен релеф, изложение, геоложки строеж и флора. Запазените вековни смърчово-белборови, белборови и букови гори се разпростират при надморска височина от 600 до 1400 метра. По-големите реки, които протичат през резервата са Пиздица и десния ѝ приток Тънково дере. В района на тракийската, късноантична и средновековна крепост Киево кале, река Пиздица преминава в тесен каньон, образувайки няколко водопада.

Именно на този участък ще бъде посветено нашето пътуване в дълбините на резерват Купена. Ще започнем от летовище Розовски вриз и в продължение на три дни ще направим кръгов маршрут по пътеките в резервата, посещавайки най-интересните му кътчета.

Програмата включва преминаването през трудни терени.

Придвижването през гъсти гори, сипеи, каньони и реки е свързано с редица характерни особености, които изискват от човека добро физическо състояние, издръжливост, но и основни познания за навигация, прогнозиране на терена, преодоляване и избягване на опасни участъци. Организираност, дисциплина и стресоустойчивост са от решаващо значение за вашата безопасност.

Тези програми се провеждат далеч от цивилизация и населени места.
Умението да разчетете правилно необходимия минимум от храна и вода е ключов, когато сте далеч от населени места. Две или три нощи ще нощуваме на импровизиран бивак и по този начин ще провокираме вашата изобретателност, за да си направим елементарни удобства за лагеруване.

При подготовка за пътуване по някоя от изброените в тази група програми, моля имайте предвид (но не само) следната примерна екипировка: стабилни обувки, подходящ спален чувал, компактна палатка или платнище с въженца, непромокаемо яке и чифт сухи дрехи, готварски принадлежности, пособия за палене на огън, остриета – нож, брадвичка или сгъваем трион, бутилка за вода и храна, лек комплект за поправка – игли, здрав конец за шиене, гафер, въженце.

Дати за провеждане: 30.06 – 02.07.2023 г.
Краен срок за записване: 25.06.2023 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1. (30.06). Пристигаме в Розовски вриз около обяд и започваме прехода в западна посока с изкачване към местността Говедарника. От тук оставяме отъпканите пътеки и се отправяме към мястото ни за бивак за тази вечер в района на параклис “Св. Йоан Кръстител”, който съвсем не е това което си мислите. Нощуваме на импровизиран бивак на около 1400 м.н.в.

Ден 2. (01.07). От параклиса “Св. Йоан Кръстител” продължаваме на запад и изкачваме връх Калето. Следва спускане към долината на река Пиздица без обособена пътека. Следвайки течението на реката на север се отправяме към тракийската крепост Киево кале и тесния каньон на реката. Отделяме си достатъчно време, за да разгледаме района. На водопадите ще се радваме от дистанция, тъй като достъпът е много предизвикателен. Преходът ни продължава на северозапад от Киево кале със стръмно спускане по стара пътека, след което на север по път към връх Кулата. Там правим рязък завой на юг в търсене на стара, въздушна пътека през местностите Стенето и Пропадналица. Излизаме на горски път и бързо наваксваме километрите “изгубени” в храсталясване, за да стигнем до мястото ни за бивак в района на бившия пионерски лагер, близо до летовище “Атолука”.

Ден 3. (02.07). Днес ни очаква по-кратък преход по обрасли пътеки и горски пътища. Ще преминем през Атолука за кафе и освежаване, след което ще се отправим към района на Гарванова скала над Розовски вриз, за да погледнем от високо към северните склонове на Родопите и Горнотракийската низина. Отпътуваме в следобедните часове.

*При лоши метеорологични условия, наличието на проблеми в групата или преценка на водачите програмата може да претърпи промени.

Моля, имайте предвид следното:
 • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
 • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;
 • не се планира преминаване през хижа или друго място, от където ще можем да си купим нещо.

Такса за участие – 150 лева

Условия за участие:

Транспортдо Розовски вриз и обратно ще пътуваме с лични автомобили.

Настаняваненастаняването за двете вечери ще бъде на палатки, хамаци или открит бивак. Възможно е комбиниране на бивачна екипировка между участниците с цел намаляване на теглото на багажа.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си. Може също да се комбинираме в носенето й.

Водачи по маршрута – Валентин Хаджийски

Такса за участие – 150 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0876 747 176 – Валентин Хаджийски

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ