21/07/2020

Сред скали, мечки и диви кози

Билото свързващо седловините Тополовски проход (Арпагидик) и Прелеза маркира условната географска граница разделяща Западни и Източни Родопи. Тектонските сили, които са изградили планината, са оформили изключително разчленен и впечатляващ релеф състоящ се от дълбоки долини, стръмни склонове и причудливи скални форми. Това било се явява и основен вододел, разделящ водосборите на реките Мостовска Сушица, приток на Юговска река и Чая на запад и Боровица, приток на Арда на изток.

Сложното геоложко минало на района е довело до формирането на поредица от причудливи скални комплекси, най-известни от които са Белинташ, Караджов камък, Хайдут таш, Къз кая, Ин кая, Питвото. Всеки от изброените скални комплекси е привлякъл вниманието на човека от дълбока древност и съответно те са били използвани като култови места и скални светилища. Според някои изследователи следите от човешка дейност датират от каменно-медната епоха или 5000 г. пр. Хр. По скалите личат множество изкуствено издълбани улеи, ями и ниши, чиято функция и до ден днешен не е напълно изяснена.

Към настоящия момент района е слабо населен – най-голямото село е Мостово, а по долините и склоновете на планината са пръснати множество малки махали и отделни къщи, някои от които имат само един или двама обитатели. Обезлюдяването на района е свързано преди всичко с трудните условия за живот, но и до голяма степен със създаването на ловния резерват „Кормисош“ през средата на миналия век. Просъществувалите до наши дни махали като Курджиева махала, Чотрова, Кабата, Ряката, Хамбар, Бъчва, Гуне, Мумджидан, Гяур махала впечатляват със своето местоположение и характерна архитектура. Къщите им са изградени почти изцяло от камък, а до много от тях водя единствено горски пътища и пътеки.

Нашият преход ще започне и завърши в Чотрова махала, като в рамките на три дни ще обходим горното течение на Мостовска Сушица, основното било и долините в горното поречие на Боровица. Ето и подробности:

 

Дати за провеждане: 10.09 – 13.09.2020 г.
Краен срок за записване: 01.09.2020 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. (10.09.) Събираме се в изходната точка на прехода – Чотрова махала. Нощуваме в къща за гости. Има възможност и за спане на палатка.

Ден 2. (11.09). От Чотрова махала ще се спуснем към махала Ряката, разположена в подножието на впечатляващия скален комплекс Хайдутташ (Хайдушки камък). Оттук ще следваме малка пътечка, изкачваща се между скалите в югозападна посока. По тази пътечка за около час и половина ще достигнем района на Караджов камък. След като се насладим на панорамата от върха на скалите ще продължим към основното било в района на връх Проглед (1576 м.н.в.). Оттук се открива чудесна панорама на изток, към долината на Боровица и връх Чиляка. Продължаваме на юг по билото до района на връх Акватепе (1599 м.н.в.), в чиято околност ще организираме бивака за тази вечер.

Ден 3. (12.09). От билото ще се спуснем без пътека в източна посока до долината на река Хамбардере. Оттук нататък, в продължение на около 10 км ще следваме коритото на реката, преминавайки покрай руините на изченалите вече махали Имеровци, Стамболовци, Черневци и Чакъровци. Крайната цел за деня е махала Гуне, в чиито околности ще пренощуваме.

Ден 4. (13.09). От Гуне ще се изкачим на запад към височината Саръкая (Жълтата скала), след което ще се спуснем отново към долината на Юрт дере. Продължаваме нагоре срещу течението на дерето докато достигнем подножието на връх Турската куля (Кошметил кая), разположено на основното било. Изкачването на тази височина ще ни награди с прекрасна гледка към долините и хълмовете, които сме пребродили през последните два дни. Оттук до Чотрова махала продължаваме по билото.

Моля, имайте предвид следното:

  • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
  • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;

 

Условия за участие

Транспорт – до Чотрова махала и обратно ще пътуваме с лични автомобили.

Настаняване – Първата вечер можем да се настаним в къщата за гости (Чотрова къща), а следващите две вечери нощуваме на палатки. Възможно е комбиниране между участниците с цел намаляване на теглото на багажа.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си.

Водачи по маршрута – Филип Лхамсурен, Васил Тодев

Такса за участие – 120 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправите на bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ