02/03/2021

Загадки из скалите на Дюшун дере

Източни Родопи са най-богатото средище на паметници от мегалитната култура на Балканския полуостров. Техният нископланински и хълмист облик, белязан от активна вулканична дейност, е бил преди десетки милиони години морско дъно. След като водата се отдръпнала, слънцето и вятърът се намесили и дооформили уникалността на релефа. Днес сред разчленените широки долини изобилства от причудливи скали и проломни стеснения, кратерни зъбери и вкаменени гори. На голяма част от тези феноменални природни дадености народът на траките е оставил своите тайнствени следи под формата на скални ниши, светилища, пещери-утроби, гробници и крепости.

Територията на Източни Родопи е близо 6000 кв. км., сред които се очертават три централни планински рида. На запад между долините на реките Арда и Върбица – ридът Жълти дял. На север от долината на Арда са продълговатите ридове Чуката, Мечковец, Драгойна, следвани от Гората, Хасковски, Градище и Хухла. А от юг са разположени граничните ридове Гюмюрджински Снежник и Мъгленик.

Пешеходният поход „Загадки из зъберите на Дюшун дере“ е част от поредицата ни от приключенски програми „Диви Родопи“, която има за цел да Ви отведе до трудни и непристъпни местности, закътани проломи, пещери и плата, където все още може да се намерят неразкрити скални ниши, светилища или впечатляващи природни форми, съхранили се до днес.
Тези мини експедиции ще реализираме без поддържащ транспорт т.е. ще разчитаме изцяло на собствените си сили за пренасянето на необходимата екипировка и храна. Това ще ни даде възможност да достигаме до най-отдалечените точки на планината и да бивакуваме на най-красивите и интересни точки по маршрута.

Програмата включва преминаването през трудни терени.
Придвижването през гъсти гори, сипеи, каньони и реки е свързано с редица характерни особености, които изискват от човека добро физическо състояние, издръжливост, но и основни познания за навигация, прогнозиране на терена, преодоляване и избягване на опасни участъци. Организираност, дисциплина и стресоустойчивост са от решаващо значение за вашата безопасност.

Тези програми се провеждат далеч от цивилизация и населени места.
Умението да разчетете правилно необходимия минимум от храна и вода е ключов, когато сте далеч от населени места. Две или три нощи ще нощуваме на импровизиран бивак и по този начин ще провокираме вашата изобретателност, за да си направим елементарни удобства за лагеруване.

При подготовка за пътуване по някоя от изброените в тази група програми, моля имайте предвид (но не само) следната примерна екипировка: стабилни обувки, подходящ спален чувал, компактна палатка или платнище с въженца, непромокаемо яке и чифт сухи дрехи, готварски принадлежности, пособия за палене на огън, остриета – нож, брадвичка или сгъваем трион, бутилка за вода и храна, лек комплект за поправка – игли, здрав конец за шиене, гафер, въженце.

На 4 километра от язовирната стена на Студен Кладенец се намира село Поточница. Нашият преход ще започне и ще завърши там, като в рамките и на трите дни ще се движим автономно и без пътеки. За начало нашата цел е да навлезем между пръснатите махали на село Джанка и Красино, там се влива в река Крумовица тайнствената Дюшун дере. Гладките стени на речното й корито представляват дълбоко врязани вирове, достигащи на места близо 15 метра. В тясната бездна водата препуска шеметно и страховито. Из скалните блокове в района се крият множество трапецовидни ниши. Между гъстата и негостоприемна растителност зеят входове на пещери и разнообразни скални форми.
Следващата ни цел е на север от буйните водопади на Дюшун, където сред непроходими отвесни скали и стръмни сипеи се спотайва внушителната и красива скала – Шан Кая, а на няколко възвишения от нея е разположено село с приказно име – Сладкодум. От там още по на север, над величествената река Арда, се издига скално плато изваяно от арки и набраздено от още дузина издълбани ниши на високи и непристъпни места. В подножието на платото е обградено от гъста гора и няколко пещери, на изток се намира Поп Мартиновата дупка, а на запад при Дишлик дере е пещерата Гоук Ин (Небесната пещера). Това ще бъдат крайните точки, до които ще трябва да се доберем. Ето и подробности:

Дати за провеждане: 25-27.03.2022 г.
Краен срок за записване: 18.03.2022 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1. (25.03). Започваме нашия преход от село Поточница. Ще следваме поречието на река Крумовица, като по пътя ще разгледаме вътрешни ниши тип Утроба, скрити из скалите над десния бряг на реката. Ще продължим още на юг до вливането на Дюшун дере. От там започваме да вървим срещу течението, преодолявайки водопади, прехвърляйки шеметни вирове и изкачвайки скали. На моменти може да ни се наложи да вървим по самата река или да я пресичаме. Към края на деня ще се опитаме да намерим най-удобното място за нощния ни бивак.

Ден 2. (26.03). След закуска ще продължим да следваме предизвикателните извивки на речното корито, докато не открием най-закътаните тракийски ниши и не надникнем в най-дълбокия каньон. След като проучим цялата скална диретисима на Дюшун, ще започнем да си пробиваме път на север през гъста растителност, трънливи храсти, скални улеи и сипеи. Това усилие ще ни се отведе до „Изгубения свят“ подсилен от внушителната Шан Кая и други никому неизвестни причудливи и сакрални скали. Втората нощувка ще организираме в близост до пещера Гоук Ин или на високо горе на платото при останките на крепостта Каябаши, където ще отпразнуваме края на деня с панорамна гледка.

Ден 3. (27.03). През последния ден ще се опитаме да се доберем до възможно най-много пещери, подслонени в подножието на платото. Разбира се, ще се натъкнем и на още много сакрални трапецовидни ниши. Ще влезем и в Поп Мартиновата дупка. В късния следобед с опразнени раници, уморени крака и щастливи лица ще достигнем до село Поточница.

*При лоши метеорологични условия, наличието на проблеми в групата или преценка на водачите програмата може да претърпи промени.

Моля, имайте предвид следното:
 • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
 • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;
 • не се планира преминаване през хижа или друго място, от където ще можем да си купим нещо.

Такса за участие – 130 лева

Условия за участие:

Транспорт – до село Поточница и обратно ще пътуваме с лични автомобили или обществен транспорт.

Настаняване – нощуваме две вечери на бивак (палатки, тенти или на открито). Възможно е комбиниране на бивачна екипировка между участниците с цел намаляване на теглото на багажа.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си. Може също да се комбинираме в носенето й.

Водачи по маршрута – Филип Лхамсурен

Такса за участие – 130 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0877 751 710 – Филип Лхамсурен

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец


  ДРУГИ ПРОГРАМИ