12/06/2022

Амбарица, Сакарица и още нещо

Връх Амбарица (2166) според легендите е бил хамбарът на Крали Марко. От там идва и името му. Купенът пък е бил купата му със сено. Още много места в Балкана се свързват с легенди за великана. Други сигурно знаят, че през върха е преминавал пътят на Васил Левски от Карлово до Троянския манастир. Темата сега обаче е друга – планинско колоездене. Всеки обичащ карането по пътеки е чувал за пътеките от връх Амбарица. Това са едни от най-красивите, дълги и епични спускания в Централен Балкан и напоследък се превърнаха в задължителни за байкърите в България. В рамките на два дни искаме да ви преведем през две култово-класически пътеки – Амбарица и Сакарица. Между пътеките пък ще прекараме една незабравима вечер на едно култово място в Черни Осъм. Почва да ни сърби… 🙂

Дати за провеждане: 16 – 17.07.2022 г.
Краен срок за записване: 13.07.2022 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0. (15.07). Сопотскa вечер на Манастирска поляна. Още в петък вечер може да се съберем в Сопот, Така ще избягаме от суетата на големия град или просто ще прекараме малко повече близо до Балкана. Можем да нощуваме в къща за гости или да палаткуваме на Манастирска поляна при Лифт Сопот.

Ден 1. (16.07). Амбарица на север. След закуска, кафе и приготвяне на багажа се качваме със седалковият лифт до м. Почивалото (1390). От там започваме стръмно изкачване към х. Незабравка. След нея бързо достигаме и х. Добрила (1790), построена на основното старопланинско било. Там спираме за обяд и подкрепление, защото след това ни чака изкачването на връх Амбарица (2166). За да достигнем до него ще се наложи да бутаме и носим велосипедите си, без да се съмняваме обаче, че усилието си заслужава. 12-километра, разнообразна и предизвикваща пътека. Преминаваме скоростно през едноименната хижа, където при нужда пак можем да спрем. В края на пътеката може да се цопнем в някой от прохладните вирове на р. Черни осъм. След няколко километра по долината се озоваваме в махала Стругът, на едно интересно и запомнящо се място, на гости на Камен Хасъмски – Камето. Къпем се в басейна край реката, пием биричка, неусетно и непринудено преминаваме към вечерята.

Каране за деня около 25 км, +950 м.

Ден 2. (17.07). Сакарица. За неделния ден сме се целим в спускането по известната вече пътека по рида Сакарица, на юг от връх Амбарица. Закусваме подобаващо и се насочваме към планината. По черен път се изкачваме до м. Чемерикова поляна (1480). От там започва нашето бавно и постепенно бутане-носене към познатия вече връх. Спускаме се до х. Добрила, където като в де-жавю се подкрепяме за предстоящото спускане. След 11 километра каране по високопланинска, панорамна пътека сме в Карлово. Там ни чакат заслужените бира и други глезотии. Организираме взимането на колите от Сопот или просто караме до лифтовата станция през вилните зони между двата града.

Вариант 2: Намираме транспорт за нас и колелата от Черни осъм до Белкемето и от там по Ком-Емине, през х. Дерменкая достигаме х. Добрила. Така разходваме пари за транспорт, но пестим от удоволствието да износим и избутаме до билото на Балкана. След х. Добрила, пътеката по Сакарица си остава в плана.

Общо за деня около 37 км, + 1250.

*В зависимост от метеорологичните условия и състоянието на групата програмата и маршрутите могат да претърпят малки промени.

Такса за участие: 110 лв

Условия за участие

Трудност – карането ще бъде с висока техническа трудност. Пътеките ще бъдат по силите на тези, които имат опит в планинското каране. Ще се наложи и носене и бутане на велосипедите. Ще изпробваме и оттренираме различни техники, който „отварят вратите“ към по-високите планини.

Транспорт – до Сопот пътуваме със собствен транспорт. Ако нямате такъв, можем да съдействаме за организиране на споделено пътуване. На лифтовата станция има паркинг за колите. До Сопот/Карлово има и ЖП транспорт.

Транспорт на багажи – няма да имаме съпътстващ транспорт за личен багаж! Ще помогнем със съвети за оптимизацията на багажа.

Настаняване – нощуваме в комплекс с хубави бунгала в Черни осъм, недалеч от къщата на Камето. Нощувката е в рамките на 20-25 лв/човек.

Храна – вечерята ще организираме при Камето, след предварителна заявка. Закуската ще бъде в мястото за настаняване. Храна по време на карането ще има на хижите.

Водач по маршрута – Христо Николов – Ичо, Иван Пенчев

Какво включва таксата за участие? – Таксата включва организиране на събитието, водаческа услуга, билет за лифта, малка подкрепа за мястото на домакина ни в Черни Осъм и застраховка “Злополука”.

Записване – Въпроси и коментари можете да отправяте на tours.bikearea@gmail.com или на 0897 247 241 – Христо Николов – Ичо

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ