21/04/2022

Из диплите на Баташката планина

През август планираме тридневна обиколка из източните части на Баташката планина. Ще започнем от Нова махала, след което ще се изкачим по склоновете на Баташкия Карлък до живописната местност Аеропланово. Оттам ще продължим към впечатляващата Шенкая, Селча, Фотен и Равногор. Ето и подробности:

Дати за провеждане: 4 – 7.08.2022 г.
Краен срок за записване: 28.07.2022 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0.(4.08). Село Нова махала. Привечер на нулевия ден се събираме в околностите на село Нова махала, където нощуваме на палатков лагер.

Ден 1. (5.08). Село Нова махала – Аеропланово – Кьошка – Шенкая – Селча. Започваме деня с три часово изкачване по горски път до местността Аеропланово, разположена в западното подножие на връх Баташки Снежник (Карлък). След като си починем добре и се насладим на гледката, която се открива от тук ще продължим на юг към долината на река Хаджиосманица, по която ще се спуснем до любимата ни местност Кьошка. Оттук следва ново, но кратко изкачване по шосе до района на връх Къзбунар (Момин кладенец), в чието южно подножие се издига впечатляващия масив на Шенкая. Ще се изкачим до върха на скалата, за да се насладим на чудната панорама към долината на Въча и склоновете на Карабалкан в източна посока. Карането за деня ще завършим със спускане по горски пътища и пътечки до Селча, където ще разположим лагера си за тази вечер. Общо за деня: около 36.5 км.

Ден 2. (6.08). Селча – Фотен – Розовски врис – Равногор. От Селча до Фотиново и Равногор ще следваме живописен път обикалящ планината на височина около 1000 – 1200 метра. От този път се откриват хубави гледки към впечатляващата долина на река Въча  и първенците на Чернатица – Модър и Персенк. След като достигнем Равногор, ще продължим с каране към летовището Атолука, откъдето ще се спуснем към параклиса „Св. Стефан“, от който се открива хубава гледка към Розовския врис и Тракийската низина. Ще продължим със спускането по стръмна и технична пътека до вилите в Розовския врис, след което по горски път и асфалт ще се върнем обратно до Равногор, в чиято околност ще нощуваме на палатков лагер. Общо за деня: около 36 км.

Ден 3 (7.08). Равногор – Атолука – Ташкисен – Нова махала. В последния ден от карането ще затворим кръгчето, следвайки горски пътища по билото известно като Ташкисен между Атолука и Нова махала. Общо за деня: около 20 км.

Такса за участие: 120 лв.

Условия за участие

Транспорт – до Нова махала пътуваме със собствен превоз. Колите ще бъдат паркирани там за времето на карането.

Настаняване – нощувките са на палатки.

Храна – ще разчитаме на собствена храна, която ще си приготвяме в биваците. В Селча и Равногор можем да се снабдим със стоки от първа необходимост, които да бъдат пренесени със съпътстващия транспорт.

Водачи по маршрута – Васил Тодев,

Такса за участие – 120 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”

Записване и въпроси можете да отправите на bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ