26/04/2022

Горите на Баташкия Карлък

Баташкият Карлък или Баташки Снежник (2082 м.н.в.) е един от най-впечатляващите родопски върхове. Издига се в източната част на Баташката планина, а склоновете му са покрити с вековни смърчови гори и тучни планински пасища. От темето на върха се откриват чудни гледки във всички посоки – погледа се плъзга по безкрайните дипли на Родопите, за които на юг стърчат зъберите на Драмския Боздаг, на запад и северозапад хоризонта се “затваря” от високите била на Пирин и Рила, а на север е основното било на Стара планина. В рамките на три дни ще обходим масива на върха от различни страни, следвайки стари или изгубени пътеки, които са станали свидетели на бурното минало на района. Ето и подробности:

Дати за провеждане: 19.08 – 21.08.2022 г.
Краен срок за записване: 10.08.2022 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. (19.08). Срещаме се в следобяд на края на пътя следящ долината на Бяла река, южно от Батак (https://goo.gl/maps/4YewaW4T5h5N1nRV6). Този ден ще направим сравнително кратък преход изкачвайки се до землянките на партизанския лагер “Техеран” и руините на едноименната хижа. Целта ни е преди залеза на слънцето да стигнем до района на другия партизански лагер наречен “Ровно”, в чиято околност ще бивакуваме.

Ден 2. (20.08). Ще започнем деня с изкачване на издигащия се над бивака връх Остри нос (Калъч борун), висок 1957 м. От Калъч борун ще продължим в североизточна посока, следвайки основното било на Баташката планина. За около час ще достигнем обширните поляни в местността Аеропланово, над които се издига обгорялото теме на Баташкия Карлък. Следва изкачване на върха, а следобяда ще продължим на изток към местността Балъма, където ще организираме лагера си за тази нощ. 

Ден 3. (21.08). В последния ден от прехода ще “затворим” кръгчето като сутринта ще се изкачим до височината Суваттепе (2030 м.н.в.) – обширни поляни северно от Баташки Снежник, след което ще се спуснем до Карлъшките поляни и оттам без пътека ще се върнем обратно до мястото, на което сме оставили колите.

*При лоши метеорологични условия, наличието на проблеми в групата или преценка на водачите програмата може да претърпи промени.

Моля, имайте предвид следното:

  • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
  • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;

 

Условия за участие

Транспорт – до началната точка на прехода и обратно ще пътуваме с лични автомобили.

Настаняване – нощуваме две вечери на бивак (палатки, тенти или на открито). Възможно е комбиниране на бивачна екипировка между участниците с цел намаляване на теглото на багажа.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си. Може също да се комбинираме в носенето й.

Водачи по маршрута – Васил Тодев, Филип Лхамсурен.

Такса за участие – 110 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”. 

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ