30/08/2022

Сред дебрите на Карамуш и Червеният камък

Районът на Червения камък и Карамуш е мястото с най-богата фауна в Родопите. Дивните гори покриват многобройни върхове, непристъпни дерета и скали, които формират най-естествения ареал за голямата популация на кафява мечка, вълк и благороден елен. В рамките на три дни ще обходим потайната есенна гора под рева на разгонените елени, движейки се по пътеки прокарани от диви кози във високите части и от глигани и кошути в ниските. Ще разлистим буйната растителност до безмълвни места с незабравими гледки.

Дати за провеждане: 22-24.09.2022 г.
Краен срок за записване: 15.09.2022 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1. (22.09). На обед се събираме се в изходната точка на прехода – град Лъки. От ще започнем прехода с изкачване към връх Станчов Камък, от където ще продължим по билото до местността Четрока. Там ще обследваме за най-подходящото място за първия ни бивак.

Ден 2. (23.09). Целта ни за деня е да достигнем без пътеки до местността Живите блата и връх Елварника. При добро темпо и подходящи метеорологични условия можем да продължим до някъде по Родопското конче.

Ден 3. (24.09). В новия ден прехода ни продължава в северна посока по техничен терен през територията на Червения камък. Ще се движим в непосредствена близост от западния склон на Гребенарова чука, който представлява стъпаловиден скален гребен. (Дом на много диви кози.) Следва да минем през Аква тепе и Гарван дере, може да се отбием в подножието на скалите западно от масива Караджов камък. Към края на денят ще се спуснем по реброто на Хамбар таш към коритото на Белишка река при водопада Гюмбертията, където прехода ни приключва.

Ден X. (25.09). Свободен ден/резервен ден, в който можем ако решим да се разходим до обяд в района на Белица.

*При лоши метеорологични условия, наличието на проблеми в групата или преценка на водачите програмата може да претърпи промени.

Моля, имайте предвид следното:
 • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
 • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;
 • не се планира преминаване през хижа или друго място, от където ще можем да си купим нещо.

Такса за участие – 130 лева

Условия за участие:

Транспорт – до град Лъки и обратно ще пътуваме с лични автомобили.

Настаняване – нощуваме две вечери на бивак (палатки, тенти или на открито). Възможно е комбиниране на бивачна екипировка между участниците с цел намаляване на теглото на багажа.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си. Може също да се комбинираме в носенето й.

Водачи по маршрута – Филип Лхамсурен

Такса за участие – 130 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0877 751 710 – Филип Лхамсурен

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец


  ДРУГИ ПРОГРАМИ