13/04/2022

Исполин, Триглав, череши и рози

Розовата долина със сигурност е едно от най-хубавите места за посещение в края на май. Точно когато навсякъде дебнат узрели череши и във въздуха се носи благоухание на рози и лавандула. Балканът е наситено зелен и водопадите се чуват чак в долината. Именно за това ви предлагаме един хубав уикенд точно там. Извън вкусните изненади, които ще ни предложи района село Скобелево, ще направим и две красиви и запомнящи се карания в Балкана. Ще нощуваме на интересно и красиво място с мераклии-домакини – хижа „Първи партизанин“. Яли ли сте крем-карамел с щраусови яйца?

Събитието ще е началото на една поредица от карания в Централен Балкан. За нея ще научите скоро.

Дати за провеждане: 28 – 29.05.2022 г.
Краен срок за записване: 15.05.2022 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0. (27.05). По залез в хижата. Най-добре е да се съберем още в петък следобед в уютната хижа намираща се малко над село Скобелево, в полите на Балкана. Вечеряме и се наслаждаваме на блещукащите светлини в на селищата в казанлъшката розова долина.

Ден 1. (28.05). Узана и връх Исполин. (1524) Приготвяме се за тръгване като изчакваме пристигащите сутринта. В подножието на планината караме до село Ясеново от където започваме приятното си и плавно изкачване към х. Партизанска песен (1180), където спираме за почивка. Продължаваме по основното старопланински било и скоро достигаме обширните поляни на м. Узана, където също имаме възможност да се подкрепим преди да започнем изкачването на първенеца на Шипченска стара планина – връх Исполин (1524). От него се откриват страхотни 360-градусови гледка. От там започваме голямото спускане към село Ясеново като „летим“ по затревени билни пътчета, за да влезем с горския пояс и завършим с камениста, класическа за Балкана пътека. По черни пътища се прибираме до село Скобелево и хижата, като междувременно пробваме крем-карамела на щраусовата ферма. Каране за деня около 44 км, +1200 м.
!!! (Ще има възможност за по-лесно спускане от Узана до долината).

Ден 2. (29.05). Докосване до Триглавския масив. Навлизаме в планината по река Габровница, която отделя Триглавския масив от основното било. По горски път се изкачваме до обширните пасища в най-източната част на масива в м. Синанишки мандри (1600). От там започва и нашето красиво спускане през панорамни билни пасища, билкови поляни и букова гора. Следваме стара пътека, отчасти изсечена в скалите. Преминаваме покрай красиви скални феномени. Спускането ни отвежда в нашата хижа, където доволни се поздравяваме с по бира. Преди отпътуване можем да посетим и други забележителности в района на селото.
Общо за деня около 32 км, + 1100.
!!! В долната, горска част на спускането има опция за слизане по черен път до хижата.

*В зависимост от метеорологичните условия и състоянието на групата програмата и маршрутите могат да претърпят малки промени.

Такса за участие: 90 лв.

Условия за участие

Трудност – карането ще бъде средна трудност. Пътеките ще бъдат по силите на тези, които имат опит в планинското каране и искат да вдигнат нивото си на каране с нашата подкрепа. Имаме и опции за по-леки спускания.

Транспортдо Скобелево и обратно пътуваме със собствен транспорт. Ако нямате такъв, можем да съдействаме. На хижата има паркинг за колите.

Настаняваненощуваме в хижа “Първи партизанин” или на палатка в двора на хижата. Цената за легло вътре 20 лв/вечер. Такса за палатка 7,5 лв/вечер.

Храна – принципно всеки сам се грижи за прехраната си, но можем да организираме вечери и закуски за цялото време на престоя ни. Хижата разполага с кухня на самообслужване. Моля дайте заявка!

Водач по маршрута – Христо Николов – Ичо, Иван Пенчев и други в зависимост от големината на групата.

Какво включва таксата за участие? – таксата включва водачи по маршрута, застраховка „Злополука“.

Въпроси и коментари можете да отправяте на tours.bikearea@gmail.com или на 0897 247 241 – Христо Николов – Ичо

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ