27/01/2022

Из извивките на река Боровица

Източни Родопи са най-богатото средище на паметници от мегалитната култура на Балканския полуостров. Техният нископланински и хълмист облик, белязан от активна вулканична дейност, е бил преди десетки милиони години морско дъно. След като водата се отдръпнала, слънцето и вятърът се намесили и дооформили уникалността на релефа. Днес сред разчленените широки долини изобилства от причудливи скали и проломни стеснения, кратерни зъбери и вкаменени гори. На голяма част от тези феноменални природни дадености народът на траките е оставил своите тайнствени следи под формата на скални ниши, светилища, пещери-утроби, гробници и крепости.

Територията на Източни Родопи е близо 6000 кв. км., сред които се очертават три централни планински рида. На запад между долините на реките Арда и Върбица – ридът Жълти дял. На север от долината на Арда са продълговатите ридове Чуката, Мечковец, Драгойна, следвани от Гората, Хасковски, Градище и Хухла. А от юг са разположени граничните ридове Гюмюрджински Снежник и Мъгленик.

Пешеходният поход „Из извивките на река Боровица“ е част от поредицата ни от приключенски програми „Диви Родопи“, която има за цел да Ви отведе до трудни и непристъпни местности, закътани проломи, пещери и плата, където все още може да се намерят неразкрити скални ниши, светилища или впечатляващи природни форми, съхранили се до днес.

Тези мини експедиции ще реализираме без поддържащ транспорт т.е. ще разчитаме изцяло на собствените си сили за пренасянето на необходимата екипировка и храна. Това ще ни даде възможност да достигаме до най-отдалечените точки на планината и да бивакуваме на най-красивите и интересни точки по маршрута.

Програмата включва преминаването през трудни терени.
Придвижването през гъсти гори, сипеи, каньони и реки е свързано с редица характерни особености, които изискват от човека добро физическо състояние, издръжливост, но и основни познания за навигация, прогнозиране на терена, преодоляване и избягване на опасни участъци. Организираност, дисциплина и стресоустойчивост са от решаващо значение за вашата безопасност.

Тези програми се провеждат далеч от цивилизация и населени места.
Умението да разчетете правилно необходимия минимум от храна и вода е ключов, когато сте далеч от населени места. Две или три нощи ще нощуваме на импровизиран бивак и по този начин ще провокираме вашата изобретателност, за да си направим елементарни удобства за лагеруване.

При подготовка за пътуване по някоя от изброените в тази група програми, моля имайте предвид (но не само) следната примерна екипировка: стабилни обувки, подходящ спален чувал, компактна палатка или платнище с въженца, непромокаемо яке и чифт сухи дрехи, готварски принадлежности, пособия за палене на огън, остриета – нож, брадвичка или сгъваем трион, бутилка за вода и храна, лек комплект за поправка – игли, здрав конец за шиене, гафер, въженце.

Поречието на река Боровица е едно от най-откъснатите места в Родопите, обградено от стръмни брегове, ронливи сипеи и останки от изоставени махали пръснати из планинските ридове. Непристъпната местност впечатлява с красивата си гледка и носи усещането за отминали времена. В този преход идеята е да опознаем труднодостъпния район край поречието на река Боровица, част от целите ни са скалния масив Саръ кая (тракийско светилище), най-високата кота в района –  Чиляка (1459м.), самобитните махали Шарен нос, Муджидам и Гуне.

Дати за провеждане: 22-24.04.2021 г.
Краен срок за записване: 15.04.2021 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1. (22.04). Около обед се събираме в село Три Могили от където ще започне началото на нашия преход. Първата ни спирка е махала Муджидам, следва спускане към река Боровица и стръмно изкачване по див терен. Привечер ще организираме бивак в близост до скалния масив Саръ кая от където се разкрива прекрасна панорамна гледка на изток.

Ден 2. (23.04). След закуска ще следваме основното било на Чиляка което ще ни отведе до най-високата му точка. Следа спускане без пътеки до скален пролом, който завършва със шеметен водопад –  един от най-високите в Родопите и си заслужава да се види в неговото пълноводие. На близо между скални зъбери се намира китното село Безводно, където може да се отбием за да усети още по-силно следите на миналото. От запустелите улици отново ще се върнем обратно към масива на Чиляка, но този път ще следваме някой от ребрата му спускащи се на запад във лабиринт от дълбоки дерета и скали. Някъде там ще намерим най-подходящото място за нощен бивак.

Ден 3. (24.04). През последни ден ще опознаем непознатите гънки на десните притоци на река Боровица, ще посетим махалите Шарен Нос и Гуне в които са обитавани от последните 1-2 човека. Най-накрая ни очаква дълго и стръмно изкачване с неповторими гледки и от двете страни. Прехода ни ще приключи при стартовата ни точка – село Три Могили.

*При лоши метеорологични условия, наличието на проблеми в групата или преценка на водачите програмата може да претърпи промени.

Моля, имайте предвид следното:
 • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
 • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;
 • не се планира преминаване през хижа или друго място, от където ще можем да си купим нещо.

Такса за участие – 130 лева

Условия за участие:

Транспорт – до село Три Могили и обратно ще пътуваме с лични автомобили или обществен транспорт.

Настаняване – нощуваме две вечери на бивак (палатки, тенти или на открито). Възможно е комбиниране на бивачна екипировка между участниците с цел намаляване на теглото на багажа.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си. Може също да се комбинираме в носенето й.

Водачи по маршрута – Филип Лхамсурен

Такса за участие – 130 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0877 751 710 – Филип Лхамсурен

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец


  ДРУГИ ПРОГРАМИ