19/04/2022

Влажният дъх на Гашня през чукарите на Шенкая

Сред иглолистното зелено море на Западните Родопи, река Гашня, и скалния масив Шенкая са потайни кътчета скрили се между гънките на източния дял на Баташка планина. Дълбоките дерета обгърнати от отвесни скали и стръмни склонове обрасли с вековни дървета напълно скриват и никого не приканят да надникне из това съхранено горско царство. Прехода ни започва от високопланинското село Селча, което е разположено над долината на река Въча.

Дати за провеждане: 24-26.06.2022 г.
Краен срок за записване: 18.06.2022 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. (24.06.) Срещаме се около обяд в село Селча, където ще оставим личните си автомобили. В началото на прехода ще се движим по пътека, след което ще продължим до крайната ни цел – Шенкая, през див терен: гъста гора, скали, паднали дървета и няколко дерета. Привечер ще установим общия ни бивак.

Ден 2. (25.06). Сутринта ще посрещнем изгрева от най-високата точка на Шенкая (1741м.), от където се разкрива широка панорамна гледка на юг. Следва спускане до корито на Гашня през лабиринт от скали и висока един човешки бой папрат. Целия ден ще се движим през трудни и предизвикателни терени сред девствени места. В края на денят ще разбием лагера си сред китна поляна с коне, дървена колиба и зайци в топлия обор. 

Ден 3. (26.06). Последния ден ще поемем в източна посока, като следваме поречието на Алан дере. Отново ще навлезем сред гъсти гори и скали обитавани от планински кози. Ще завършим прехода с гледка към дълбоката долина на Въча и разходка из самобитното село Селча.

*При лоши метеорологични условия, наличието на проблеми в групата или преценка на водачите програмата може да претърпи промени.

Моля, имайте предвид следното
 • ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.);
 • няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;
 • не се планира преминаване през хижа или друго място, от където ще можем да си купим нещо.

Такса за участие – 130 лева

Условия за участие

Транспорт – до село Селча и обратно ще пътуваме с лични автомобили.

Настаняване – нощуваме две вечери на бивак (палатки, тенти или на открито). Възможно е комбиниране на бивачна екипировка между участниците с цел намаляване на теглото на багажа.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си. Може също да се комбинираме в носенето й.

Водачи по маршрута – Филип Лхамсурен

Такса за участие – 130 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0877 751 710 – Филип Лхамсурен

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец


  ДРУГИ ПРОГРАМИ