07/07/2022

Ликийският път – етап 1

МЕСТАТА ЗА ТАЗИ ПРОГРАМА СА ЗАПЪЛНЕНИ! ПРИ ИНТЕРЕС, МОЛЯ ПИШЕТЕ НА: tours.bikearea@gmail.com

Ликийският път (The Lycian way) е многодневен пешеходен маршрут, който преминава през голяма част от древната област Ликия, разположена по средиземноморското крайбрежие на днешна Турция. Началото на маршрута е недалеч от град Фетие, а крайната му точка е Гейкбайрлъ, разположен на около 20 километра от Анталия.

Ликийският път е създаден по инициатива на англичанката Кейт Клоу, която живее и работи в района на Анталия от началото на 90-те години. Маршрутът се движи по склоновете на планината Тавър и свързва множество живописни заливи, селца и културно-исторически обекти, като Олудениз (Синята лагуна), Кънък (древен Ксантос), останките от Патара, Калкан, Каш, Демре, Финике, Олимпус, Химера, Фазелис и планините Олимпус.

Общата дължина на маршрута сме поделили условно на три части. През пролетта на 2024 година ще имате възможност да се включите в преминаването на една от трите части в рамките на следните организирани пътувания: Част 1 – от Олудениз до Калкан (29.03. – 06.04.2024 г.); Част 2 – от Калкан до Демре (29.03. – 06.04.2024 г.); Част 3 – от Караоз до Фазелис (29.03. – 06.04.2024 г.).

Дати за провеждане: 29.03. – 06.04.2024 г.
Краен срок за записване: 01.03.2024 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0 (29.03.): Отпътуване от София.

Ден 1 (30.03.): Самолет от Истанбул до Даламан и трансфер с микробус до Олудениз. Настаняване в малък хотел.

Ден 2 (31.03.): Преход от Олудениз (Синята лагуна) до Фаралия. Преминаваме по склоновете на планината Баба Даг и “Залива на пеперудите”. Настаняване във Фаралия.

Продължителност на прехода: около 5-6 часа

Ден 3 (01.04.): Преход от Фаралия до Кабак. В по-голямата си част маршрутът се движи в непосредствена близост до морския бряг, като в последната част се изкачва до Кабак, разположено на 300 м.н.в.

Продължителност на прехода: около 7 часа

Ден  4 (02.04.): Преход от Кабак до Гей. Този ден продължаваме с ходене сред красиви гори край морето. Минаваме през изолирания, но чудесен плаж Дженет, след което по стръмна пътека се връщаме отново във високата част на планината.

Продължителност на прехода: около 6 часа

Ден 5 (03.04.): Преход от Гей до Гявураълъ. От Гей продължаваме към живописно разположеното селце Бел. Движим се по горски път, а отдясно се откриват чудесни гледки към морето. След Бел започваме спускане по камениста пътека и достигаме вилното селище Гявураълъ. Оттам с трансфер се отправяме към мястото за настаняване за следващите две вечери – Патара. При достатъчно време и желание, по път можем да посетим светилището Летуун.

Продължителност на прехода: 6-7 часа

Ден 6 (04.04.): Свободен ден. Този ден е малко по различен от предишните. Тези, които имат желание, ще могат да посетят археологическите обекти Ксантос и Патара, а който иска, ще може да се разходи из дюните и плажната ивица на Патара, известна като една от най-дългите по турските брегове.

Ден 7 (05.04.): От Патара до Калкан. В последния ден, предвиден за преходи, ще извървим разстоянието от Патара до Калкан, преминавайки през живописния Ялъ Борун. Последната вечер прекарваме в курортното градче Калкан.

Ден 8 (06.04.): Отпътуване. Трансфер от Калкан до Даламан и вътрешен полет до Истанбул. Пътуване до София с ранно пристигане на 07.04. (неделя).

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие на човек в зависимост от броя на участниците*:

При  12 – 14 участници: 680 €
При 9 – 11 участници: 730 €

Цената включва:

 • български водачи;
 • настаняване на база полупансион (5 пъти) и нощувка със закуска (2 пъти);
 • трансфери от Даламан до Фетие и от Калкан до Даламан;
 • превоз на багажа по целия маршрут;
 • застраховка “Пътуване в чужбина”.

Цената не включва:

 • транспорт до и от Даламан;
 • входни такси за забележителности;
 • допълнителни екскурзии към програмата;
 • 1 вечеря в Олудениз и 1 вечеря в Калкан;
 • лична екипировка;
 • бакшиши и лични разходи;
 • напитки.
Условия за участие

Пътуването до началната точка на прехода и връщането от крайната точка може да се осъществи по два начина:

 • с комбиниран транспорт – автобус до Истанбул и вътрешен полет до Даламан;
 • със самолет от София до Даламан.

Свържете се с нас за уточняване на особеностите на пътуването.

Настаняване – по време на програмата ще се настаняваме в къщи за гости и малки хотели, разположени в селцата по маршрута.

Храна – закуските и вечерите по време на програмата са осигурена в къщите за гости с изключение на последната вечеря в Калкан. Обедите си организираме самостоятелно (сандвичи).

Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от съпътстващ транспорт. Участниците носят със себе си само малки раници за еднодневен преход.

Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач от екипа на сдружение “Байкария”.

Метеорологични условия – по това време на годината температурите по маршрута варират в рамките на 15 – 25 градуса. Може да се очакват превалявания от дъжд.

* Минимален брой участници – 9 души, максимален – 14 души.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ