07/07/2022

Ликийският път – етап 3

Ликийският път (the Lycian way) е многодневен пешеходен маршрут, простиращ се на дължина от около 540 километра. Маршрутът преминава през голяма част от древната област Ликия, разположена по средиземноморското крайбрежие на днешна Турция. Началото на маршрута е недалеч от град Фетие, а крайната му точка е Гейкбайрлъ, разположен на около 20 километра от Анталия.

Ликийският път е създаден по инициатива на англичанката Кейт Клоу, която живее и работи в района на Анталия от началото на 90те години. Маршрутът се движи по склоновете на планината Тавър и свързва множество живописни заливи, селца и културно-исторически обекти, като Олудениз (Синята лагуна), Кънък (Ксантос), останките от Патара, Калкан, Каш, Демре, Финике, Олимпус, Химера, Фазелис и планините Олимпус.

Общата дължина на маршрута сме поделили условно на три части. През пролетта на 2023 година ще имате възможност да се включите в преминаването на всяка от трите части в рамките на следните организирани пътувания: част 1 – от Олудениз до Калкан (31 март – 8 април); част 2 – от Калкан до Демре (31 март – 8 април); част 3 – от Караоз до Фазелис (31 март – 8 април). Повече подробности за програмите следват по-долу.

Дати за провеждане: 31.03. – 08.04.2023 г.
Краен срок за записване: 15.03.2023 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0. (31.03).  Отпътуване от София.

Ден 1. (01.04).  Пристигаме рано сутринта в Анталия и пътуваме около 1.30 часа с автобус до началната точка на прехода – селцето Караоз. Време за почивка.

Ден 2. (02.04). От Караоз се насочваме на юг към носа на полуостров Гелидония. В началото се движим по приятен горски път, а с наближаване на носа поемаме по хубава пътека, която ни извежда да едноименния фар. Фарът е построен през 30те години на 20ти век и съвсем доскоро е бил поддържан от членовете на едно местно семейство. Продължаваме на север, изкачвайки се по билото на полуострова, докато достигнем кота 400 м.н.в. Оттук пътеката започва да се спуска по източните склонове на полуострова, а пред нас се откриват красиви гледки към морето и стръмните склонове покрити с хубава борова гора. Следва ново изкачване, което ни извежда на седловина, разположена високо над село Адрасан, което и целта ни за деня. Нощуваме в Адрасан – живописен залив, с удобни места за къмпиране и плаж. Общата продължителност на прехода е около 9 часа.

Ден 3. (03.04). От Адрасан продължаваме на север в посока Чиралъ. Прехода за деня преваля едно било, което отделя двата живописни залива. Изкачването до прохода (около 700 м.н.в.) минава през красива борова гора, а веднъж изкачили се до най-високата точка започваме спускане по интересна пътека, покрита с гъста растителност. С множество серпентини се спускаме до каньона Олимпус и изведнъж се озоваваме в центъра на античния град носещ същото име. След кратко посещение на обекта, минавайки по плажа се насочваме към целта за деня – Чиралъ. Тук оставаме за две нощувки. Общата продължителност на прехода е около 7 часа.

Ден 4. (04.04). Този ден от програмата е предвиден за почивка. Ще имаме възможност да разгледаме по-подробно руините на Олимпус, да се излежаваме по плажа или да посетим Химера – място, на което от скалите излиза естесвен газ, който гори постоянно.

Ден 5. (05.04). От Чиралъ продължаваме на север по крайбрежието. Минаваме през няколко красиви залива и следвайки скалистия бряг достигаме до курортното градче Текирова. Настаняваме се в малък хотел за следващите две вечери.

Ден 6. (06.04). Започваме деня с кратък трансфер с микробус до началната станция на панорамния лифт, изкачващ се до най-високата точка на планината Олимпус – връх Тахталъ (2366 м.н.в.). С лифта достигаме върха (необходимо е да имаме подходящи дрехи, обувки и щеки, поради вероятността да има снежни преспи по склоновете на върха) и започваме спускане по западните му склонове. Скоро достигаме до характерна седловина в западното подножие, откъдето навлизаме в живописна кедрова гора. Продължаваме спускането си до село Бейчик, откъдето с микробус се връщаме обратно до Текирова за нощувка.

Ден 7. (07.04). От Текирова продължаваме на север. Скоро достигаме интересния къмпинг Сънденс, където можем да останем за кратка почивка. Оттук до Фазелис преминаваме през красив плаж и след около 30 минути навлизаме в границите на древния град, в който според хронистите Александър Велики е прекарал една зима по време на похода си към Индия. Разглеждаме руините и продължаваме на север сред хубава борова гора. За нови 30 – 40 минути достигаме залива на Чамюва, където правим почивка за обяд. Оттук до Анталия пътуваме с автобус и се настаняваме в хотел за последна нощувка.

Ден 8. (08.04). Сутринта летим от Анталия до Истанбул.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:
Такса за участие – 460 евро.
Таксата е валидна при група от минимум 10 души.
При група от 9 души – 480 евро, при група от 8 души – 500 евро.

Условия за участие

Пътуването до началната точка на прехода и връщането от крайната точка може да се осъществи по два начина:

1) С комбиниран транспорт – автобус до Истанбул и полет с нискотарифната Pegasus Airlines до Даламан. Този начин струва около 100 евро (в зависимост от цената на самолетния билет), но опита ни показва, че преминаването през Истанбул (особено на връщане) е свързано с големи забавяния и изчакване на границата.

2) Със самолет от София до Даламан. Този вариант е доста по-удобен, но съответно и по-скъп, поради факта, че единствено Turkish Airlines оперират по линията София – Истанбул. Ориентировъчната цена за този начин на пътуване е около 250 – 300 евро.

За повече информация, може да погледнете flypgs.com или turkishairlines.com

Настаняване – по време на прехода ще се настаняваме в къщи за гости и малки хотели, разположени в селцата по маршрута.

Храна – по време на прехода ще разчитаме на приготвена в къщите за гости храна за закуска и вечеря. Обедите ще организираме сами (сандвичи).

Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от съпътстващ транспорт. Ние ще ходим с малки раници.

Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач на сдружение „Байкария“.

Метеорологични условия – по това време на годината температурите по маршрута варират в рамките на 15 – 25 градуса. Може да се очакват превалявания от дъжд.

Какво включва таксата за участие? – таксата включва настаняване на база полупансион (5 пъти – Караоз, Адрасан, Чиралъ (2), Текирова) и нощувка със закуска (2 пъти – Текирова, Анталия), превоз от Анталия до Караоз и от Чамуюва до Анталия, превоз на багажа по целия маршрут, билети за лифта на Олимпус, водач. Таксата не включва транспорт до и от Анталия, застраховки, обеди, входни такси, бакшиши.

Записване и въпроси можете да отправяте на bikearea@gmail.com или 0885 184 342 – Васил Тодев

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ