07/07/2022

Ликийският път – етап 3

Ликийският път (The Lycian way) е многодневен пешеходен маршрут, който преминава през голяма част от древната област Ликия, разположена по средиземноморското крайбрежие на днешна Турция. Началото на маршрута е недалеч от град Фетие, а крайната му точка е Гейкбайрлъ, разположен на около 20 километра от Анталия.

Ликийският път е създаден по инициатива на англичанката Кейт Клоу, която живее и работи в района на Анталия от началото на 90-те години. Маршрутът се движи по склоновете на планината Тавър и свързва множество живописни заливи, селца и културно-исторически обекти, като Олудениз (Синята лагуна), Кънък (древен Ксантос), останките от Патара, Калкан, Каш, Демре, Финике, Олимпус, Химера, Фазелис и планините Олимпус.

Общата дължина на маршрута сме поделили условно на три части. През пролетта на 2024 година ще имате възможност да се включите в преминаването на една от трите части в рамките на следните организирани пътувания: Част 1 – от Олудениз до Калкан (29.03. – 06.04.2024 г.); Част 2 – от Калкан до Демре (29.03. – 06.04.2024 г.); Част 3 – от Караоз до Фазелис (29.03. – 06.04.2024 г.).

Дати за провеждане: 29.03. – 06.04.2024 г.
Краен срок за записване: 01.03.2024 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0 (29.03.):  Отпътуване от София.

Ден 1 (30.03.):  Пристигаме рано сутринта в Анталия и пътуваме около 1.30 часа с автобус до началната точка на прехода – селцето Караоз. Време за почивка.

Ден 2 (31.03.): Караоз – Адрасан. От Караоз се насочваме на юг към носа на полуостров Гелидония. В началото се движим по приятен горски път, а с наближаване на носа поемаме по хубава пътека, която ни извежда да едноименния фар. Фарът е построен през 30-те години на ХХ век и съвсем доскоро е бил поддържан от членовете на местно семейство. Продължаваме на север, изкачвайки се по билото на полуострова, докато достигнем кота 400 м.н.в. Оттук пътеката започва да се спуска по източните склонове на полуострова, а пред нас се откриват красиви гледки към морето и стръмните склонове, покрити с красива борова гора. Следва ново изкачване, което ни извежда на седловина, разположена високо над село Адрасан – целта ни за деня. Нощуваме в Адрасан – живописен залив с удобни места за къмпиране и плаж.

Продължителност на прехода: около 9 часа

Ден 3 (01.04.): От Адрасан на север към Чиралъ. Преходът за деня преваля едно било, което отделя двата живописни залива. Изкачването до прохода (около 700 м.н.в.) минава през живописна борова гора, а веднъж изкачили се до най-високата точка, започваме спускане по интересна пътека, покрита с гъста растителност. По множество серпентини се спускаме до каньона Олимпус и се озоваваме в центъра на античния град, носещ същото име. След кратко посещение на обекта, минавайки по каменист плаж, се насочваме към Чиралъ. Тук оставаме за две нощувки.

Продължителност на прехода: около 7 часа

Ден 4 (02.04.): Свободен ден. Ще имаме възможност да разгледаме по-обстойно руините на Олимпус, да се излежаваме по плажа или да посетим Химера – място, на което от скалите излиза естесвен газ, горящ постоянно и озаряващ пътя към него в нощта.

Ден 5 (03.04.): Чиралъ – Текирова. От Чиралъ продължаваме на север по крайбрежието. Минаваме през няколко красиви залива и, следвайки скалистия бряг, достигаме до курортното градче Текирова. Настаняваме се в малък хотел за следващите две вечери.

Продължителност на прехода: около 6 часа

Ден 6 (04.04.): В подножието на Тахталъ. Започваме деня с кратък трансфер с микробус до началната станция на панорамния лифт, изкачващ се до най-високата точка на планината Олимпус – връх Тахталъ (2366 м). С лифта достигаме върха (необходимо е да имаме подходящи дрехи, обувки и щеки, поради вероятността да има снежни преспи) и започваме спускане по западните му склонове. Скоро достигаме до характерна седловина в западното подножие, откъдето навлизаме в живописна кедрова гора. Продължаваме спускането си до село Бейчик, откъдето с микробус се връщаме обратно до Текирова за нощувка.

Продължителност на прехода: около 5 часа

Ден 7 (05.04.): Текирова – Фазелис. От Текирова продължаваме на север, достигаме интересния къмпинг Сънденс и в близост спираме за почивка. Оттук до Фазелис преминаваме през красив плаж и след около 30 минути навлизаме в границите на древния град, в който според хронистите Александър Велики е прекарал една зима по време на похода си към Индия. Разглеждаме руините и продължаваме на север сред хубава борова гора. За нови 30 – 40 минути достигаме залива на Чамюва, където правим почивка за обяд. Оттук до Анталия пътуваме с автобус и се настаняваме в хотел за последна нощувка.

Ден 8 (06.04.): Отпътуваме от Анталия с вътрешен полет до Истанбул. Пътуване до София с ранно пристигане на 07.04. (неделя).

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие на човек в зависимост от броя на участниците*:

При  12 – 14 участници: 680 €
При 9 – 11 участници: 730 €

Цената включва:

 • български водачи;
 • настаняване на база полупансион (5 пъти) и нощувка със закуска (2 пъти);
 • трансфери от Анталия до Караоз и от Чамюва до Анталия;
 • превоз на багажа по целия маршрут;
 • застраховка “Пътуване в чужбина”.

Цената не включва:

 • транспорт до и от Анталия;
 • входни такси за забележителности;
 • допълнителни екскурзии към програмата;
 • 1 вечеря в Анталия;
 • лична екипировка;
 • бакшиши и лични разходи;
 • напитки.
Условия за участие

Пътуването до началната точка на прехода и връщането от крайната точка може да се осъществи по два начина:

 • с комбиниран транспорт – автобус до Истанбул и вътрешен полет до Анталия;
 • със самолет от София до Анталия.

Свържете се с нас за уточняване на особеностите на пътуването.

Настаняване – по време на програмата ще се настаняваме в къщи за гости и малки хотели, разположени в селцата по маршрута.

Храна – закуските и вечерите по време на програмата са осигурена в къщите за гости с изключение на последната вечеря в Анталия. Обедите си организираме самостоятелно (сандвичи).

Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от съпътстващ транспорт. Участниците носят със себе си само малки раници за еднодневен преход.

Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач от екипа на сдружение “Байкария”.

Метеорологични условия – по това време на годината температурите по маршрута варират в рамките на 15 – 25 градуса. Може да се очакват превалявания от дъжд.

* Минимален брой участници – 9 души, максимален – 14 души.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ