03/07/2022

Оман – Щастливата Арабия

Опознавателно пътуване в планините, пустинята и крайбрежието на султанат Оман.

Обща продължителност на програмата: 10 (11) дни в зависимост от избрания полет, включително 9 нощувки и 7 дни преходи

Ниво на трудност: Лесно. Пътуването представлява комбинация от пътуване с 4х4 и кратки преходи в планините Jebel Shams, пустинята Wahiba и по крайбрежието на Оманско море.

Екип: в зависимост от броя участници ще бъдем разделени в отделни превозни средства (джипове) по 4 или 5 души. Съответно всеки джип ще има свой шофьор / водач – българин, представител на организацията. 

Това пътешествие ще ни отведе до източните и централни части на Оман – една от древните и загадъчни държави разположени в югоизточната част на Арабския полуостров. Разположен на търговския път свързващ Индия с Арабия и Близкия Изток, Оман крие в себе си богата история и традиции. Според съвременните разбирания през късния плеистоцен през арабския полуостров и територията на Оман са преминавали трасетата за миграция на древните хора от Африка към Азия. Доказателства за тази теза са открити в т.нар. Арабско – Нубийски комплекс датиран на възраст от 106 000 години. Следи от човешка дейност са датирани от времето на бронзовата, ранната и късна желязна епохи. В шумерски надписи днешен Оман се среща под наименованието Маган.

Скоро след възникването на Исляма, религията е пренесена и на територията на Оман от Амр ибн ал-Ас, изпратен от пророка Мохамед по време на експедицията на Заид ибн Харита.

По време на Великите географски открития португалците завладяват Мускат и го превръщат в своя търговска колония за период от почти 150 години, между 1507 и 1650. На няколко пъти Мускат и територията на съвременен Оман е била завзета от Османската империя, но от средата на 18ти се управлява от независима династия. 

Свидетелства за тази богата история се виждат навсякъде из Оман, но особено интересни са крайбрежните градове, които са процъфтявали като търговски центрове.

В природно отношение Оман е не по-малко интересен – на изток бреговете на страната се мият от водите на Арабско море, на запад се ширят обширни части от голямата пустиня Руб ел Хали, на север планински вериги издигащи се до 3000 метра са процепени от дълбоки долини и каньони. Климата е горещ, а в южните части тропичен, под въздействието на мусонните ветрове идващи от Индийския океан.

Акценти на пътуването:

 • Пътешествие и откривателство – планини и уади (пресъхнали реки), пясъчна пустиня, красиво крайбрежие, необитаеми плажове и места, където гнездят костенурки, колоритни пазари и старинни крепости;
 • Редуване на планински преходи с посещения на самобитни села и градчета;
 • Нощувки на бивак в пустинята и пясъчните плажове по крайбрежието.

Дати за провеждане: 18.11. – 27.11.2023 г.
Краен срок за записване: 30.09.2023 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. (18.11.) Полет София – Мускат. Трансфер до летище и настаняване в хотел. По-долу са описани възможните варианти за полети / пътуване от София до Мускат.

Ден 2. (19.11.) Jibreen castle, Al Hamra. Преди обяд пътуваме до старинния замък Jibreen считан за един от най-красивите в Оман. След посещението му продължаваме към градчето Bahla, където спираме за малък обяд и разглеждане на местния форт. Привечер достигаме Al Hamra и разположеното в планината автентично село Misfat al Abriyyn, където оставаме за нощувка.

Ден 3. (20.11.) Misfat al Abriyyn and Grand Canyon. След закуска правим кратка разходка в околностите на селото – разглеждаме палмовите гори и интересната водна система, осигуряваща напояването на селото. След разходката се спускаме обратно към Al Hamra, където обядваме и пазаруваме провизии за следващия ден. Продължаваме към планината и следвайки стръмен път се изкачваме до около 1900 м.н.в., където оставяме колите и правим вълнуваща разходка по ръба на оманския Grand Canyon. Гледките към отвесните стени на каньона са действително впечатляващи, а крайната цел е достигането на руините на старо село разположено в дъното на каньона. Нощувка в къща за гости в района на каньона.

Ден 4. (21.11.) Jebel Shams (3028 m.). След закуска слагаме сандвичи и вода в раничките и поемаме към най-високия връх на планината Хаджар. Изкачването трае около 3-4 часа, а денивелацията, която преодоляваме е около 1100 метра. Наслаждаваме се на хубави гледки от върха, след което се спускаме обратно до лагера, където оставаме за втора нощувка.

Ден 5. (22.11.) Wahiba. След закуска поемаме отново на път. Спускаме се от планините и посещаваме град Nizwa – една от старите столици на Оман. Интересен е форта на Nizwa, който датира от средата на 17ти век и впечатлява със своята архитектура. Тук имаме малко свободно време и обяд, след което пътуваме до градчето Bidiya, разположено северно от пустинята Wahiba. Тук зареждаме с провизии и навлизаме в пустинята, където нощуваме на палатков лагер. Привечер правим кратка разходка в района, наслаждавайки се на залеза на пустинята. Нощувка на палатки.

Ден 6. (23.11.) Wadi Bani Khalid. Напускаме пустинята и се насочваме към Wadi Bani Khalid – живописна местност в подножието на планината Jebel Khadar. Правим кратка разходка из ждрелото и освежително къпане в синьо – зелените вирове образувани сред скалите. Следобяд продължаваме с автомобилите към Al Ashkarah (200 км) – автентично градче, разположено на брега на Арабско море. Нощуваме на закрито в традиционни бунгала, недалеч от плажа.

Ден 7. (24.11.) Ras Al Jinz и Sur. Пътуваме на север към резервата Ras Al Jinz – тук се спираме в посетителския център посветен на морските костенурки, които снасят яйцата си по пясъчните плажове в тази част на Оман. След посещението отиваме до самия плаж, където се наслаждаваме на топлата синьо-зелена вода. При желание можем да се запишем за организирано наблюдение на костенурки – такива се провеждат рано сутрин и вечер и макар ноември да не е най-подходящия период за наблюдение, все пак има доста висок шанс да бъдат видяни морските обитатели. Вечерта пътуваме към Sur, където оставаме за нощувка.

Ден 8. (25.11.) Wadi Shab  и Bimmah sinkhole. Продължаваме пътуването по крайбрежието в северозападна посока. Спираме за кратко посещение на Wadi Shab – каньон образуван по протежението на планински поток, вливащ се в морето, след което спираме за плаж в района на Fins. Привечер пътуваме обратно до Мускат, където оставаме за нощувка.

Ден 9. (26.11.) Muscat. Крайбрежието на Мускат. През деня ще направим екскурзия и плаж по крайбрежните заливи източно от Мускат, а след обяд ще имаме време за пазар и разглеждане на града.

Ден 10. (27.11.) Полет от Мускат до София. Ранен полет от Мускат до София.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие:

1200 – 1400 евро в зависимост от броя на участниците.

 

Условия за участие

Пътуване: със самолет София – Мускат и обратно. Възможни са два вариантa:

 • Qatar Airways – София – Доха – Мускат – Доха – София. Вижте актуална цена на qatarairways.com
 • Turkish airlines – София – Истанбул – Мускат – Истанбул – София. Вижте актуална цена на turkishairlines.com 
 • С автомобилен транспорт София – Истанбул. Полет Истанбул – Мускат – Истанбул. Вижте актуална цена на flypgs.com

Придружаване: български водач / шофьор. Във всеки джип ще има по един водач / шофьор.

Настаняване: 5 нощувки в хотел Мускат, Низва, Ал Ашкара, Сур; 4 нощувки на палатка;

Храна: необходимата храна ще пазаруваме общо по време на движение или ще спираме за хапване в малки ресторантчета по маршрута или където това е възможно. Очакван разход за храна за целия период – около 200 евро.

Цената включва:
– 4 х 4 автомобил през цялото време на пътуването в Оман.
– 8 нощувки в хотел Мускат (2), Низва,  Джебел шамс, Ал Ашкара и Сур в двойна/ тройна стая. 1 нощувка в палатков лагер в пустинята.
– български водач.
– медицинска застраховка Асистанс.

Цената не включва:
– самолетните билети *;
– вход за забележителности;
– храна

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ