07/07/2022

Тунис – червените дюни на Сахара

Това пътуване ще ни отведе в южните части на Тунис, сред най-източните разклонения на т.нар. Гранд Ерг Ориентал – една от големите пясъчни области на Сахара, заемаща части от Алжир, Либия и Тунис. Пътуването ни ще започне от остров Джерба и следвайки стари пътища, промъкващи се между големите червени дюни, ще навлезем в Сахара. В рамките на пет дни ще преминем през типични пустинни ландшафти (ерг и рег) и ще имаме възможност да се насладим на спокойствието, тишината и незабравимите цветове на пустинята. По пътя си ще срещаме номади, а вечерите ще прекарваме с чаша чай край лагерния огън под купола на кристалното звездно небе.

Програмата се реализира в партньорство с Balkantrek – Валери Гайдаров.

Дати за провеждане: 18 – 25.02.2024 г.
Краен срок за записване: 20.01.2024 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1 (18.02.): София – Джерба. Полет от София до Тунис и остров Джерба. Трансфер до хотела, време за кратка почивка, вечеря и закуска в хотела.

Ден 2 (19.02.): Джерба – Змила Лебриса – Арсат Ритем. След закуска се отправяме на четиричасов трансфер с автомобил 4 х 4 до подножието на големите дюни в Змила Лебриса. Тук се срещаме с екипа, който ще ни придружава по време на трека – камилар и готвач. Правим кратък обяд и започваме нашия преход в Сахара. За около 3 – 4 часа през дюните достигаме Арсат Ресим, където правим първия си бивак. Нощувка на палатка.

Ден 3 (20.02.): Арсат Ритем – Ал Мида. Спокоен преход през зони, редуващи пясъчни дюни и места с рядка растителност. За около 5 часа достигаме планината Ал Мида и едноименните кладенци. Тук устройваме втория си бивак.

Ден 4 (21.02.): Ал Мида – Рас ал Усриф. След закуска тръгваме отново на път сред красиви местности и стъпка по стъкпа се доближаваме до вътрешния си мир. Целта ни е да достигнем ниските възвишения Рас ал Усриф. Общата продължителност на прехода за деня е около 5 часа. Нощуваме на бивак.

Ден 5 (22.02.): Рас ал Усриф – Баб Арсифа. Още пясък, дюни и безкраен сахарски хоризонт. Стъпките ни следват древния номадски ритъм и все повече се вглеждаме в себе си, усещаме връзката си със света около нас. Преходът ще бъде около 5 часа и нощуваме на палатки под необятното звездно небе.

Ден 6 (23.02.): Баб Арсифа – Рахаим. В последния ден от прехода ще преминем през няколко рега (безпясъчна пустиня) и ще търсим с поглед дивите животни, характерни за района. Последният ни бивак ще бъде недалеч от оазиса Ксар Гилан.

Ден 7 (24.02.): Рахаим – Джерба. Пътуваме обратно с автомобил 4 х 4 до Джерба, спирайки по път за кратка обедна почивка. След настаняване в хотела ще имаме време за разходка. Вечеря, нощувка и закуска в хотела.

Ден 8 (25.02.): Джерба – София. Трансфер до летище и полет до София.

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие на човек в зависимост от броя на участниците*:

При 6 – 16 участници: 850 €
При настаняване в индивидуална стая/палатка: + 80 €
При вариант мехаре (преход с яздене на камила вместо ходене пеша): + 30 €/ден

Цената включва:

 • български планински водач и местен екип;
 • трансфери от/до летището в Джерба;
 • всички трансфери по програмата с автомобили 4х4;
 • камили с камилари за транспорт на багажа по време на трекинга в пустинята;
 • готвач, кухненска и бивачна екипировка (палатка за двама, одеяла и дюшеци);
 • нощувки в хотели (2 нощувки) и палаткови лагери (5 нощувки) по време на програмата;
 • местна храна без два обяда;
 • застраховка “Пътуване в чужбина”.

Цената не включва:

 • самолетни билети София – Джерба – София;
 • входни такси за забележителности, музеи и други атракции;
 • два обяда – всеки сам може да организира храненето си с качествени местни продукти (сандвичи);
 • напитки;
 • спален чувал и лична екипировка;
 • подаръци, бакшиши и лични разходи.
Условия за участие

Транспорт – пътуването се осъществява със самолет София – Джерба и обратно. На място са осигурение всички трансфери с високопроходими автомобили и превоз на багажа с камили.

Настаняване – в малки хотели 3* в Джерба и на палатков лагер в пустинята.

Храна – пълен пансион по време на програмата, без два обяда. Храненията по време на прехода са с топла храна вечер и закуска, приготвени от нашия готвач. Пикник на обяд от качествени местни продукти.

Преходите – лесни преходи с продължителност 4 до 6 часа с лек багаж за дневен преход. Движим се в пустинята и планините Ал Мида от Змила Лебриса до Гарет Абд ал Рахаим.

Температурите – по това време на годината се очаква да бъдат около 20 – 25 градуса.

Необходими документи – валиден задрганичен паспорт (6 месеца от датата на влизане в страната).

Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач от екипа на сдружение “Байкария”.

Забележка – понякога се налага пренасяне на личния багаж от няколкостотин метра. В тази връзка всички лични вещи трябва да бъдат събрани в една раница или сак (не куфари, за да не се нараняват носещите багажа животни).

* Минимален брой участници – 6 души, максимален – 16 души.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ