26/01/2021

Скали и светилища в Дъбраш

Родопският дял Дъбраш се простира от северозапад на югоизток, между долините на реките Места и Доспат. Основното било на рида е изместено в източна посока и завършва със стръмни склонове към долината на река Доспат. На запад от основното било се отделят множество странични била, които постепенно се спускат към долината на Места. Най-високата точка на Дъбраш е връх Беслет, който се издига югозападно от село Побит камък и височината му е 1937 метра. От Дъбраш водят началото си няколко реки – Матан дере, Вищерица, Канина, Бистрица и Осинска река, като основната посока на тяхното течение е на запад и на юг. Съвсем къси и с голям наклон са деретата, които се спускат директно на запад към река Доспат. Високите части на Дъбраш (над 1200 – 1400 м.) са почти изцяло покрити с иглолистни гори, а по долините на реките са образувани заравнености заети от тучни поляни. Такива са местностите Дикчан, Кадифето, Беслет, Ранча, Чифте чарк, Вищерица, Гатера. Особено интересни са и причудливите скални форми характерни за високите части на Дъбраш – Каялийските скали, Кози камък, Караташ, Саклите над Вищерица, Каракая и Белия камък оформят един характерен ландшафт, който не е останал незабелязан от древните обитатели на района. По всички изброени скални комплекси личат следи от древни светилища.

Този преход е насочен именно към високата част на Дъбраш. В рамките на три дни ще обходим някои от изброените скални комплекси и ще се насладим на красивите родопски пейзажи. Ето и подробности.

Дати за провеждане: 22 – 25.07.2021 г.
Краен срок за записване: 15.07.2021 г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 0. (22.07). Ранча. В нулевия ден се събираме в местността Ранча – седловинна поляна, разположена на около 1600 м.н.в. на основното било. До тук води асфалтов път, който се отделя от шосето Велинград – Сърница в местността Стойчов чарк. Нощуваме на палатки.

Ден 1. (23.07). Ранча – Каялийски скали – Кози камък. От Ранча поемаме по горски път на северозапад към Каялийския връх. За около час достигаме района на едноименните скали. Те представляват цял комплекс от причудливи скални форми, пръснати по южните склонове на върха. Общия брой на скалите е около 30, като най-високите достигат височина около 40 – 50 метра. Тук ще прекараме известно време любувайки се на красотата, която са създали природните сили. По обяд ще продължим в южна посока, спускайки се към района на Г.С. “Беслет”, където ще устроим лагера си за тази вечер. Привечер ще се отправим към издигащия се недалеч от лагера Кози камък. Според изследователите Кози камък вероятно е функционирал като укрепено скално светилище, датирано от периода на желязната епоха и античността. При подходящи условия, ще се насладим на красив залез от светилището, след което ще се спуснем обратно към лагера.

Ден 2. (24.07). Беслет – Караташ – Вищерица. Във втория ден прехода ни продължава в западна посока. От Беслет следваме шосето по долината на река Канина до местността Чифте чарк. Тук напускаме пътя и поемаме на север изкачвайки се към височината Али алан (1590 м.н.в.). Следващата ни цел е скалния масив Караташ (Черен камък). Скалата е висока около 15 метра, а в подножието и е откривана керамика, датирана от 1во хилядолетие преди Хр., което дава основание на изследователите да смятат, че е функционирала като светилище. От височината се откриват впечатляващи гледки към Дъбрашките ридове и на запад към Пирин. От Караташ продължаваме на запад, спускайки се към горски пункт “Вищерица” – живописна поляна по течението на едноименната река. Идеята е на тази поляна да установим лагера за тази вечер, а при достатъчно време и сили можем да се изкачим до местността Скалите, където се намира друго скално светилище.

Ден 3. (25.07). Вищерица – Побит камък. От горски пункт “Вищерица” ще продължим на север, следвайки горски път по долината на Бързата река. По този път за около три часа ще се изкачим обратно до основното било на Дъбраш. От билото без пътека ще се спуснем към долината на река Доспат и района на село Побит камък, в чиято околност се намира едноименния скален феномен. Той представлява монолитна скала с височина около 5 метра, издигаща се сред заравнените ливади западно от селото. В Побит камък нашия преход приключва, а шофьорите ще бъдат транспортирани обратно до Ранча, за да приберат автомобилите.

Моля, имайте предвид следното: ще се движим през пресечен и труден терен, което изисква добра предварителна подготовка и подходяща екипировка (щеки, обувки и т.н.); няма да ползваме поддържащ транспорт т.е. ще носим екипировката и храната си на гръб;

Такса за участие – 120 лева

Условия за участие:

Транспорт – до Ранча и обратно ще пътуваме с лични автомобили.

Настаняване – настаняването за трите вечери ще бъде на палатки.

Храна – ще разчитаме на храната, която си носим т.е. всеки трябва да прецени каква и колко храна да вземе в раницата си.

Водачи по маршрута –  Васил Тодев, Филип Лхамсурен

Такса за участие – 120 лв. Таксата включва водачи и застраховка “Злополука”.

Записване и въпроси можете да отправите на tours.bikearea@gmail.com или на 0885 184 342 – Васил Тодев

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ