07/01/2022

Каньоните на Кападокия – пешеходно

В края на октомври отново ще посетим каньоните, скалните църкви и подземните градове на Кападокия. Ще отседнем в градчето Гьореме, разположено в сърцето на областта, и всеки ден ще правим лъчови преходи през изваяните от природата каньони и изсечените от човешка ръка скални обиталища. Каньонът на гълъбите, каньонът Мескендир, Каньонът на любовта, Земи каньон, Розовият каньон ще се редуват всеки ден с нови впечатляващи маршрути, множество раннохристиянски църкви и огряни от слънцето лозови масиви. Ще посетим подземния град Капаклъ, за да усетим духа на този кръстопът на историята, ще се разходим по каньона Ихлара – дълбоко изсечената вулканича долина на река Мелендиз с древна монашеска обител, свеж микроклимат и впечатляваща природна красота.

Дати за провеждане: 26.10. – 02.11.2024 г.
Краен срок за записване: 25.09.2024 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0 (25.10.): Пътуваме с автобус от София до Истанбул и оттам с ранен полет на следващия ден достигаме до Кайзери.

Ден 1 (26.10.): В Гьореме. Пристигаме в Кайзери, след което имаме трансфер до Гьореме (около 1:30 ч.). Настаняваме се в хотел и след кратка почивка правим първата опознавателна разходка из градчето.

Ден 2 (27.10.): До Ючхисар и Каньона на любовта. Сутринта се отправяме от Гьореме по пътеката, която вие из живописния Каньон на гълъбите. За около два часа достигаме до Ючхисар, най-високото посещавано място на Кападокия. Разглеждаме бившето гръцко селце, съществувало до 1924 г., и обзорната средновековна крепост, и се отправяме на югозапад, където по стръмна пътечка се спускаме в Каньона на любовта. През бели скални форми от вулканична туфа и тънка пътечка по дъното на каньона, достигаме до най-впечатляващата част с извисени скалони комини, където в средата на каньона спираме в малко етнозаведение за отмора и чаша чай. Изкачваме се над каньона и през скални арки и лозя се прибираме в Гьореме.

Преход за деня: около 7 часа

Ден 3 (28.11.). Музеят на открито и Мескендир каньон. Рано сутринта се качваме на панорамен ръб над градчето, гледаме изгрева на слънцето и стотиците пъстри балони, увиснали в небето. Отправяме се към Музея на открито /Göreme Open Air Museum/, разположен на около километър от Гьореме и разглеждаме осем скални реставрирани църкви, създадени между VIII и XIV век. След това се насочваме към Мескендир каньон през малък скрит каньон в подножието на музея. Мескендир каньон е най-дългият в района и е един от най-живописните с множеството си естествени тунели, тесни проходи и шеметни скални височини. Излизайки от него, преминаваме през просторната заравненост Калъчлар и се прибираме към Гьореме.

Преход за деня: около 8 – 9 часа

Ден 4 (29.10.): Към Земи каньон. При подходящо време в този ден може да се издигнем над каньоните с балон и да видим изгрева иззад острата фигура на най-високия вулканичен връх на Анатолийското плато – Ерджиес (3917 м). Отправяме се на по-лека разходка към Гуркюн и Земи каньон, където ще посетим няколко скрити скални църкви, и в следобедните часове ще се спуснем по целия Каньон на гълъбите, спирайки за почивка и турско кафе в колоритно етнозаведение в изсечените скали.

Преход за деня: около 7 часа

Ден 5 (30.10.): Червеният каньон, Църквата с колоните и Чаушин. Сутринта рано се отправяме към Червения каньон и достигаме до Църквата с колоните /Kolonlu Kilise/ – впечатляваща църква, датирана около 1000 сл. Хр., скрита от погледите на минувачите. По тесни пътечки се изкачваме до панорамно етнозаведение, където пием чай и сок от нар, и разглеждаме не по-малко впечатляващата Църква с кръста /Haçlı Kilise/ със забележителна акустика и запазени стенописи.  Достигаме до панорамен обход под склоновете на Актепе – високото плато, издигащо се над района,  и се насочваме към Чаушин. Кратка почивка и тръгваме обратно към Гьореме.

Преход за деня: около 8 – 9 часа

Ден 6 (31.10.): Подземният град и каньона Ихлара. С микробус правим “Зеления тур” на Кападокия. Първо разглеждаме подземния град Капаклъ, където ще разберем с каква цел са използвани тези съоръжения от местното население в миналото. Смята се, че в района на Анадолското плато има стотици такива градове, голяма част от които все още не са открити. Достигаме до впечатляващия с ръзличния си климат и геоложка структура каньон Ихлара и след тричасов преход влизаме в скалната катедрала Селиме. Твърди че, че в околностите на Селиме са правени част от снимките на “Междузвездни войни”, но това е по-скоро легенда и мястото вероятно само е вдъхновило създателите на филма.

Продължителност на екскурзията: около 10 часа

Ден 7 (01.11.): Зелве и Актепе. С кратък трансфер достигаме до открития музей на Зелве. До 60-те години на ХХ век разклонената долина е била обитавана от местното население. При обявяването на района за част от световното културно наследство на UNESCO местните хора се преместват да живеят в околните населени места, а старите поселения са запазени като пример за местния бит в миналото. След музея по стръмна пътека за около час се изкачваме на платото Актепе и с поглед, насочен към Ерджиес на изток, се придвижваме по заравнената му снага. Платото се издига над каньоните, през които сме се придвижвали през изминалите дни, и ни дава възможност да видим от високо релефа на района. Спускаме се надолу към Розовия каньон и, преминавайки през тесни пътечки, тунелчета, скрити подземни съоръжения, излизаме над Музея на открито и се прибираме към Гьореме.

Преход за деня: около 9 часа

Ден 8 (02.11.): Към Аванос и отпътуване. Това е денят, в който ще отпътуваме обратно към България. Преди това обаче ще посетим красивото градче Аванос – керамичен център на района, откъдето можем да напълним багажа си с впечатляващи сувенири. Следва трансфер до Кайзери и полет до Истанбул. Вечерта пътуваме с автобус за София.

* Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:

При 10 – 14 участници: 660 €
При  8 – 9 участници: 710 €

Цената включва:

 • български водач/и;
 • турски водач;
 • нощувки със закуски в хотели 3* в Гьореме за цялата програма;
 • трансфери от летището в Кайзери до Гьореме и обратно;
 • екскурзия по “Зеления тур” на Кападокия;
 • разходка в Аванос;
 • застраховка “Пътуване в чужбина”.

 
Цената не включва:

 • автобус София – Истанбул и обратно;
 • самолетен билет Истанбул – Кайзери и обратно;
 • полет с балон – уговаря се допълнително според метеорологичните условия;
 • входни такси за музеи и други забележителности;
 • допълнителни екскурзии към програмата (дервишко представление и др.);
 • всички обеди и вечери. За обяд приготвяме сандвичи или хапваме в малки заведения по маршрутите. За вечеря – правят се общи или самостоятелни резервации в локални заведения в града;
 • лична екипировка;
 • бакшиши, сувенири и лични разходи;
 • напитки.

 

Условия за участие

Транспорт – пътуването до и от Кападокия правим със смесен транспорт – от София до Истанбул с автобус; от Истанбул – полет до Кайзери; от Кайзери до Гьореме – микробус на местен партньор. Условията за пътуване се уточняват при формиране на групата.

Настаняване – в рамките на пътуването се настаняваме за седем нощувки в хотел, недалеч от центъра на Гьореме. Хотелчетата са с типична за Кападокия архитектура, съчетаваща традиционното каменно строителство със съвременно оборудване. Закуските ще бъдат в хотела.

Храна – всички закуски са осигурени в местата за настаняване, обедите ще организираме под формата на сандвичи или ще спираме в местни заведения по протежение на маршрутите. Вечерите се организират в ресторантчета, предлагащи местна кухня.

* Минимален брой участници – 8 души, максимален – 14 души.

  ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

  Изберете програма от падащото меню:

  месояденвегетарианец

  ДРУГИ ПРОГРАМИ