07/01/2022

Каньоните на Кападокия – пешеходно

Поради запълване на групата в периода 14 – 22 октомври ще организираме нови дати за същата програма в периода 21 – 29 октомври!

През есента на 2022 година планираме отново ще посетим каньоните и подземни градове на Кападокия. Ще се базираме в Гьореме и всеки ден ще правим лъчови преходи, посещавайки каньона на Гълъбите, каньона Мескендир, каньона на Любовта, Земи каньон, Розовия каньон, множество раннохристиянски църкви, подземния град Дерикьою, каньона на Ихлара и куп други забележителности.

Дати за провеждане: 21.10. – 29.10.2022 г.
Краен срок за записване: 20.09.2022 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 0. (21.10). Пътуваме от София (с автобус) до Истанбул и оттам с ранен полет на следващия ден до Кайзери.

Ден 1. (22.10). Пристигаме в Кайзери около 8:30, след което имаме трансфер до Гьореме (около 1:30 ч.). Настаняваме се хотел и след кратка почивка правим първата опознавателна разходка в района.

Ден 2. (23.10). Сутринта се отправяме от Гьореме по пътеката, която вие по живописния ръб на Каньона на гълъбите. За около 3 часа /има много гледки и снимки/ достигаме до Учхисар /3 крепости/, най-високото посещавано място на Кападокия/. Разглеждаме бившето /до 1924 г./ гръцко селце и крепостта /вход около 15 турски лири/ и се отправяме на юг, където по стръмна пътечка слизаме на дъното на Каньона на гълъбите и ходим по него. Отляво и отдясно има множество скални църкви и манастирски комплекси. Посещаваме две от тях и снимаме, снимаме….След около два часа ходене достигаме до приятно етнозаведение, където правим почивка, пием чай и хапваме на сянка. След час се връщаме в градчето, разглеждаме уникална изсечена църква“Мустафа коч“ и околните скални църкви и се отправяме към артмагазинчето на Идриз, където пием чай ,бира и други. Общо прехода продължава около 8-9 часа.

Ден 3. (24.10). Рано сутринта се качваме на панорамен ръб над градчето и гледаме изгрева на слънцето и балони. Оттам се отправяме към Музея на открито, разположен на около километър от Гьореме и разглеждаме /20 лири е входа/ осем скални реставрирани църкви, създадени между 8 и 14 век. След това се отправяме към Гьоркун дере и оттам към оцветения в бяло Земи каньон. Разглеждаме две интересни отдалечени скални църкви и обядваме в Гьореме. Следобяд разглеждаме района на Чавушин – най-старото населено място в Кападокия. Общо за деня ходенето е около 8-9 часа.

Ден 4. (25.10). Сутринта /около 6.00 часа/ тръгваме в посока Юргуп и при „Кая камп“ се отбиваме по стръмна пътечка към каньона Мескендир – един от най живописните и тесни каньони с много естествени тунели. Почиваме в едно от етнозаведенията и продължаваме към Чавушин /там правим малка икиндия/. След това се отправяме към Каньона на любовта, в средата на каньона се спираме в етнозаведение с вкусна храна /там обядваме/. Продължаваме в западна посока през малки лозя, скални тунели и арки и се изкачваме около 17:00 часа на ръба на каньона и покрай каньона на гълъбите се прибираме в Гьореме. Общо за деня около 8-9 часа ходене.

Ден 5. (26.10). Сутринта рано се отправяме към Розов каньон 2, достигаме около 10,00 часа до ведение с прекрасна гледка и интересна скална църква. Разглеждаме я , пием чай и продължаваме по каньона, обагрен в невероятни розови, бели и жълти цветове. Стигаме до панорамна площадка и по стръмна пътека се изкачваме на високото скално плато, откъдето се открива вълшебна панорама към всички каньони отгоре. След около час и половина слизаме на живописна пътека за Пашабаг и Зелве и покрай скални колони отиваме до Зелве. Там обядваме гьозлеме и пием домашен айрян. При желание разглеждаме Зелве /реставриран комплекс от 5-6 църкви за около час/ и се прибираме обратно. Разглеждаме Пашабаг пак със скални църкви и едни от знаковите гледки на Кападокия. Общо за деня ходенето е около 8-9 часа.

Ден 6. (27.10). С микробус правим „Зеления тур“ на Кападокия – разглеждаме подземния град Деринкую, каньона Ихлара, скалната катедрала Селиме/тук са правени снимките на „Междузвездни войни“/, кервансарай, грънчарска работилница. Всичко отнема около 10-11 часа, обядва се около каньона Ихлара. Вечеря в Гьореме.

Ден 7. (28.10). Рано сутринта се отправяме към Розов каньон 1/Гюлю каньон/, достигаме покрай скални църкви до заведението от ден 4, почиваме и достигаме до панорамната площадка, по която се отправяме по Червения каньон преминавайки покрай скални кошери и десетина естествени скални тунели .Това е най-стръмния каньон. Следобяд имаме време за разходка в градчето и пазаруване на сувенири.

Ден 8. (29.10). Този ден пътуваме обратно към България. Започваме с трансфер до Кайзери, откъдето летим до Истанбул и вечерта пътуваме с автобус за София.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие в зависимост от броя на участниците*:

8 – 12 души – 410 евро;

Условия за участие

Транспорт. Пътуването до и от Кападокия правим със смесен транспорт – от София до Истанбул пътуваме с автобусен транспорт. От Истанбул летим до Кайзери и от Кайзери до Гьореме пътуваме с микробус. Транспортните разходи до Кайзери и обратно не са включени в таксата за участие и възлизат на около 110 евро (в зависимост от цената на самолетния билет). При записване за пътуването можем да  ви асистираме с купуването на самолетни и автобусни билети.

Настаняване и храна. В рамките на пътуването се настаняваме за седем нощувки в хотел, недалеч от центъра на Гьореме. Хотелът е с типична за Кападокия архитектура, съчетаваща традиционното каменно строителство със съвременно оборудване. Закуските ще бъдат в хотела. Обедите ще организираме под формата на сандвичи или ще спираме в местни заведения по протежения на маршрута. Вечерите ще си организираме в ресторантчета, предлагащи местна кухня.

**Размер на групата – минималният брой участници за осъществяване на програмата при описаните условия е 8 души, а максималният 12.

***Такса за участие – 410 евро. Таксата включва седем нощувки на база ББ, трансфери от Кайзери до Гьореме и обратно, екскурзия до подземния град и Ихлара, водачи, застраховка злополука. Таксата не включва транспортните разходи от София до Кайзери и обратно, разходи за обеди и вечери, както и входове в музеи и други забележителности.

Записване – записването за програмата става на bikearea@gmail.com до 20.09.2022 г. или до достигане на максималният брой участници. Въпроси относно пътуването можете да отправяте на 0885 184 342 (Васил Тодев) или 0888 789 675 (Иван Ганев).

    ФОРМА ЗА ЗАПИСВАНЕ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ

    Изберете програма от падащото меню:

    месояденвегетарианец


    ДРУГИ ПРОГРАМИ